Bekijk volle/desktop versie : Zorgen in Kamer om wegvallen luchtsteun Mali



22-12-2016, 11:19

Citaat door JoeProx:



Partijen in de Tweede Kamer zijn bezorgd over het gebrek aan luchtsteun bij de missie in Mali volgend jaar. Vanaf 1 maart worden de Apache-helikopters weggehaald, het streven is dat Duitse helikopters het vanaf 1 mei overnemen. Kamer en kabinet debatteren vandaag over de kwestie.

Kamerleden vragen zich af hoe het in de tussentijd moet. Het kabinet besloot eerder de zeven helikopters en ondersteunende militairen begin 2017 terug te halen. Het gaat om vier Apache-gevechtshelikopters en drie Chinook-transporthelikopters. Reden hiervoor is slijtage aan het materieel en gebrek aan vervangend onderhoudspersoneel.

"Wat betreft de Chinooks die binnen een uur mensen moeten kunnen evacueren, lijkt de vervanging te zijn geregeld", zei VVD- Kamerlid Ten Broeke vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal. Zorgen maakt hij zich vooral over het wegvallen van de Apaches, die luchtsteun kunnen geven, en het uitblijven van vervanging hiervoor.

"Het is uiteindelijk aan de commandant der strijdkrachten welke verkenners hij inzet, maar zij gaan soms dagen buiten poort. Ze zijn uitgerust met mortiergranaten, er is gezegd dat dat een groot deel kan opvangen. Maar echte luchtsteun ontbreekt dus, en dat is, mede gezien ook de ervaringen in Srebrenica, zorgelijk".

Ook de PvdA maakt zich zorgen en stelt vandaag vragen aan het kabinet over de overgangsperiode. Wat GroenLinks betreft is het langer blijven van de Apaches ook een optie.

De bijdrage aan de VN-missie Minusma is de grootste Nederlandse missie van dit moment. Er zijn nu 375 Nederlandse militairen in het Afrikaanse land. Dat worden er volgend jaar 290.


http://nos.nl/artikel/2149649-zorgen-in-kamer-om-wegvallen-luchtsteun-mali.html
.