Bekijk volle/desktop versie : Ongelooflijk: eerste 'toeristen' poseren met glimlach tussen het puin van Aleppo



17-12-2016, 22:08


Ongelooflijk maar waar: tussen het puin en de wrakken in Aleppo zijn de eerste 'toeristen' opgedoken die met een kamerbrede glimlach selfies nemen. Ze poseren onder meer voor de citadel en op de plek waar vroeger het Carlton hotel stond.





Net vandaag lanceerde Channel 4 ook een hartverscheurend filmpje waarin de gruwel van Aleppo duidelijk tot uiting komt. Op de beelden is een kleuter te zien, bedekt onder het stof en het opgedroogde bloed. Rondom haar heerst de chaos, maar Aya laat geen traan.

Haar moeder is de enige volwassene die wist te overleven nadat een bom ingeslagen was op hun appartementsblok. "Ik weet niet waar Assad ons mee geraakt heeft. We lagen thuis te slapen. Plots stortte het hele gebouw in. Al mijn kinderen zijn weg", vertelt Um Fatima in shock. Dat ook haar gezicht onder het bloed zit, merkt ze niet eens.

"God zal ons wreken op deze tiran"
Daarna loopt Fatima een bovenbuur tegen het lijf. De 15-jarige Mahmoud houdt zijn broertje van een maand oud vast, hij is gestikt onder het puin. Maar hem loslaten wil hij niet doen. Zijn boodschap is duidelijk. "God zal ons wreken op deze tiran (waarmee hij Assad bedoelt; nvdr).

In de gangen van het ziekenhuis lopen ook nog twee kleine kinderen rond, een broer en een zus. Ze lieten hun vader in het puin achter en zijn op zoek naar hun moeder. "Zijn dit jullie kinderen?", vraagt een verpleegster in elke kamer. Uitgeput blijven ze op antwoord wachten, ook zij laten echter geen traan.

"Synoniem voor de hel"
De evacuaties zijn gisteren een halt toegeroepen nadat het afgesproken staakt-het-vuren geschonden werd. "Aleppo is een synoniem geworden voor de hel", liet secretaris-generaal Ban Ki-moon optekenen.

Barack Obama beschuldigde de Syrische president ervan gruweldaden te begaan. "De wereld kijkt in horror toe hoe het Syrische regime met haar Russische en Iraanse bondgenoten tekeergaat in Aleppo. Op lange termijn behalen we misschien wel tactische overwinningen, maar die slachtpartijen moeten stoppen."

Onpartijdige waarnemers
"We weten allemaal wat er moet gebeuren: onpartijdige waarnemers moeten naar het gebied gestuurd worden, zodat de evacuaties veilig kunnen gebeuren. Humanitaire hulp moet voor iedereen bereikbaar worden. En er is een ruimer staakt-het-vuren nodig, dat kan dienen als basis voor een politieke oplossing." Eergisteren schatte Staffan de Mistura, de speciale Syrië-gezant van de Verenigde Naties, dat er nog steeds 50.000 mensen vastzitten in Oost-Aleppo.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3033743/2016/12/17/Ongelooflijk-eerste-toeristen-poseren-met-glimlach-tussen-het-puin-van-Aleppo.dhtml?utm_medium=twitter&utm_content=volghe tnieuwsvanvandaaguitbelgi%C3%ABenhetbuitenlandopde voetophlnbe&utm_source=dlvr.it

17-12-2016, 22:17


Dat zijn assad nazaten die heeft hij 20jaar geleden met zijn moeder gemaakt