Bekijk volle/desktop versie : Extreem-rechtse fora op internet populair



29-04-2005, 12:26
Extreem-rechtse fora op internet populair[/url]
Onderzoekers: Justitie te laks met vervolging

Racisme-onderzoekers waarschuwen voor de toenemende populariteit van extreem-rechtse webfora onder jongeren. Op de fora worden racistische uitlatingen gedaan en wordt opgeroepen tot geweld.

,,Het is niet verwonderlijk dat uit het deelnemersveld van de website 'holland-hardcore' een aantal personen is overgegaan tot gewelddadige acties, waaronder de brandstichting in een islamitische school'', zegt Willem Hart van de antifascistische onderzoeksgroep Kafka.

Racisme-onderzoekers Peter Rodrigues en Jaap van Donselaar waarschuwen in de zesde 'Monitor racisme en extreem-rechts' ook voor de toenemende populariteit van extreem-rechtse webfora. Volgens hen zijn er vijftien van dergelijke fora, waarvan 'holland-hardcore' en 'stormfont' de belangrijkste zijn.

Wie de moeite neemt om rond te kijken op deze sites, ziet hoe jongeren zich groeperen en acties voorbereiden, zegt Hart. ,,Nieuwe leden zie je soms razendsnel veranderen. Zij melden zich bijvoorbeeld op 'holland-hardcore' aan om te praten over muziek en nemen dan al gauw een extreme mening aan.''

Volgens de onderzoekers is het openbaar ministerie te laks in het vervolgen van racistische en discriminerende uitlatingen op internet. Een woordvoerster van het openbaar ministerie laat weten dat het deels de snelheid van het medium is dat justitie parten speelt.

Het Meldpunt Discriminatie Internet, dat samenwerkt met het openbaar ministerie, kan weinig ondernemen tegen de sites, omdat deze bij een Amerikaanse provider zijn ondergebracht. Desondanks moet tegen deze zorgelijke situatie worden opgetreden, vindt Tweede-Kamerlid Jan de Wit voor de SP, die zich bezig houdt met extremisme op internet. ,,Er zit natuurlijk veel bravoure tussen en je hebt vrijheid van meningsuiting, maar strafbare uitlatingen moeten worden aangepakt''.

29-04-2005, 12:34



Citaat door Scottie:
[B]
Mja, dat zie ik eerlijk gezegd als 'meeloperij'. Nieuwe leden op een site willen er altijd snel 'bij horen' en wat is er nou makkelijker dan de mening te hanteren die de meeste mensen op zo'n site hanteren? Lekker gemakkelijk, geen serieuze bedreiging, mijn inziens.

29-04-2005, 17:54
tja sommigen zeggen de politicsinfo.be ook al extreemrechts . .
Maar bon oproepen tot geweld kan niet.
Dat geld ook voor de belgische antifa vleugel. cafés mogen verhuren aan wie ze willen daarvoor moet je hun meubilair nog niet trashen.