Bekijk volle/desktop versie : Wat was en wie zaten er in de Bende van Nijvel?



02-10-2016, 12:32
ACHTERGROND: Na bijna 30 jaar is er mogelijk een doorbraak in het onderzoek naar de Bende van Nijvel: de belgische politie heeft maandaag een man opgepakt die bekentenissen zou afgelegd hebben. De beruchte bende pleegde in de jaren 80 verschillende gewelddadige overvallen. Daarbij vielen in totaal 28 doden, maar wat was de Bende van Nijvel ook alweer?

De Bende van Nijvel -die zijn naam kreeg na de inbraak in een Colruyt in de plaats Nijvel- hield in 1982, 1983 en 1985 België in zijn greep met een reeks overvallen. De leden werden tot op vandaag nooit ontmaskerd en het onderzoek verliep van dag één zeer stroef. Daardoor is er meermaals geopperd dat het om een organisatie ging met politieke motieven die bescherming kreeg van hogerhand, maar bewijzen voor die stelling zijn er nooit gevonden.

Rijkswacht in de val gelokt
De Bende van Nijvel liet voor het eerst van zich horen in 1982 na een diefstal uit een wapenwinkel in Dinant. Het was meteen duidelijk dat de bende geweld niet schuwde. In 1982 en 1983 volgde er een reeks gewelddadige roofovervallen, autodiefstallen en inbraken. Bij de inbraak in de Colruyt werden een man en een vrouw die kwamen tanken gedood. Een rijkswachtpatrouille werd beschoten en nadien in de val gelokt. Eén rijkswachter kwam om, de andere werd voor dood achtergelaten.

Bloedige overvallen
In 1984 bleef het stil rond de bende, maar in 1985 sloegen ze harder toe dan ooit: vrijdag 27 september '85 staat in menig Belgisch geheugen gegrift. Twee overvallen op twee verschillende filialen van Delhaize maakten acht dodelijke slachtoffers. Eerst werd het filiaal in Eigenbrakel overvallen (3 doden) en minder dan een half uur later dat in Overijse (5 doden). De laatste overval op een Delhaize-filiaal in Aalst op 9 november 1985 was de bloedigste van allemaal: acht doden.

Drie leiders
De bende bestond volgens het onderzoek uit drie leiders: 'de reus', die de overvallen leidde, 'de killer', die het meeste moorden pleegde en 'de 'chauffeur. Volgens getuigen kwam 'de killer' om bij de overval in Aalst. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor 23 van de 28 doden. Na de overval in Aalst werd het stil rond de Bende van Nijvel.

Geen resultaat
Het onderzoek naar de Bende van Nijvel bleef tot dusver zonder concreet resultaat. Dat kwam onder meer doordat het aanvankelijk verspreid was over arrondissementen en politiediensten die meer oog leken te hebben voor elkaar en voor de publieke opinie, dan voor de waarheid. In 2004 zochten rechercheurs -zonder resultaat- naar het lichaam van 'de killer' in het bos van La Houssière. Er doken toen wel twee kogels, twee kogelhulzen, een jas, een uurwerk en oude munten op. Ook in 2005 werd er nog een zoektocht georganiseerd, maar ook deze keer zonder resultaat. In 2010 werd gezocht in het kanaal in de buurt van Ronquières, ook ditmaal zonder resultaat.

bron

03-10-2016, 08:12


Tokki bende