Bekijk volle/desktop versie : Schandaal: visum gewoon bij Spaanse consulaat in Marokko te koop



21-09-2016, 18:10
Bij het consulaat van Spanje in Rabat is een heus schandaal uitgebroken nadat feiten over fraude bekend werden.





Volgens de Marokkaanse krant Akhbar Al Yaoum ging de beerput open toen een Marokkaanse vrouw met spoed werd opgenomen in een ziekenhuis in België. De krant zei dat minstens 25 mensen een Schengenvisum hebben gekocht om naar Europese landen af te reizen. Dat terwijl ze niet voldoen aan de eisen die normaliter gelden. Dankzij medewerkers van het consulaat hoefden geïnteresseerden alleen 80.000 dirham af te tikken en hun documenten in te leveren voor een visum.

Onderzoek
De zaak kwam aan het rollen toen de autoriteiten in het dossier van de Marokkaanse vrouw keken. Daar bleken sommige dingen niet in orde te zijn. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken is al sinds mei vorig jaar op de hoogte nadat de Spaanse consul in Rabat hem hierover inlichtte.

De Spaanse justitie neemt de zaak uiterst hoog op en heeft een onderzoek ingelast. Hieruit moet onder meer duidelijk worden welk personeel betrokken is bij de frauduleuze praktijken. Zeker in tijden van terreurdreiging zijn de autoriteiten extra alert op 'ongewenste' bezoekers.