Bekijk volle/desktop versie : Turkse 'journalist' heeft Nederlands lintje



19-09-2016, 13:19

Citaat door JoeProx:


Zaandam - De Turks-Nederlandse ’journalist’ die vorige week Nederland internationaal in zijn hemd probeerde te zetten met valse berichtgeving over de Zaanse ’treitervlogger’, blijkt in 2011 een koninklijke onderscheiding te hebben gekregen. Hij is Lid in De Orde van Oranje-Nassau.

Dat blijkt uit onderzoek van De Telegraaf.

De in Zaandam wonende 54-jarige Fatih Özyar zette vorige week de toch al gespannen verhouding tussen Nederland en Turkije verder op scherp door Nederland te beschuldigen van beperking van de persvrijheid.

Aanleiding was zijn arrestatie, vandaag precies een week geleden, toen hij naar eigen zeggen verslag probeerde te doen van de onrust in de Zaanse wijk Poelenburg, een buurt waarin Özyar zelf ook actief is geweest met jongerenwerk.

Volgens de politie schond Özyar een samenscholingsverbod en kon hij zich niet legitimeren als journalist. Maar de Turkse regering was er als de kippen bij om bij monde van ’het directoraat-generaal van Pers en Communicatie’ (BYEMG) het politie-optreden scherp te veroordelen. „Met bezorgdheid volgen we de recente extreme maatregelen tegen journalisten in Nederland, met het oog op persvrijheid en vrijheid van meningsuiting”, aldus een vorige week uitgegeven verklaring.

Özyar beweerde verder in een Turks nieuwsbulletin dat de groep vrienden rond de Zaanse vlogger Ismail Ilgun door de politie is opgepakt ’omdat ze van Turkije en de Turkse president Erdogan houden’. ,,Sinds wanneer is het in Nederland strafbaar als je zegt te houden van Turkije, de Turkse vlag en president Erdogan?” sneerde hij op tv.

Özyar wenste gisteren De Telegraaf niet te woord te staan over zijn opmerkingen met betrekking tot Nederland. Op de vraag van deze krant of Özyar soms overweegt afstand te doen van zijn koninklijke onderscheiding nu hij klaarblijkelijk zo woedend is op zijn thuisland, antwoordde hij: „Belt u maar met mijn advocaat Ejder Köse!” Daarna gooide hij de hoorn op de haak.

Advocaat Köse was gisteren niet op zijn kantoor bereikbaar. Van Köse is bekend dat hij in 2012 is benoemd als lid van een adviesraad van president Erdogan die is opgericht om de banden tussen Ankara en Turken in het buitenland verder aan te halen. Ook hielp Köse Nederturken met hun aangifte tegen cabaretier Hans Teeuwen, nadat die laatste president Erdogan zou hebben beledigd.

De Zaandammer Özyar kreeg zijn lintje voor zijn verdiensten als scheidsrechter in het Nederlandse amateurvoetbal. In een interview dat het Turkse televisiestation ATV in 2014 met hem hield, draagt hij de oranje onderscheiding vol trots op zijn borst.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/26631574/__Rel-Turk_heeft_Nederlands_lintje__.html
.