Bekijk volle/desktop versie : Amsterdam krijgt ‘Turks ziekenhuis’



18-09-2016, 18:02
Eind dit jaar opent een Turkse concern ziekenhuis in Amsterdam. De komst van een ‘Turks ziekenhuis’ leidde al tot vragen in de Nederlandse Kamer.

Het concern Acibadem heeft al verschillende ziekenhuizen in Turkije, Bulgarije en Macedonië, maar nog niet in West-Europa. En daar wil het verandering in brengen, meldt het TijdschriftMedisch Contact. Daarvoor kocht het concern al ruimtes in een kantoorpand in Amsterdam-West. Het bedrijf zou ook al de nodige toestemmingen hebben om met een ziekenhuis te beginnen. Het doel is begin december de deuren te openen.

Het ziekenhuis is er voor iedereen, maar omdat de meeste Turkse Nederlanders de naam Acibadem al kennen, denkt de directeur van het Amsterdamse centrum, Koray Yuruk, dat de drempel voor hen lager zal liggen. Hij verwacht ook patiënten uit de buurlanden.

De komst leidde al tot Kamervragen. Parlemensleden Reinette Klever en Machiel de Graaf (PVV) lieten al weten dat Nederland Turkse invloed op de gezondheidszorg kan ‘missen als kiespijn’. Ze vrezen bijvoorbeeld dat besnijdenissen zouden uitgevoerd kunnen worden omdat ze zogezegd ‘medisch noodzakelijk’ zijn.

De Kamerfractie van de VVD vraagt aan de bevoegde ministers garanties dat het ziekenhuis dezelfde normen en waarden hanteert als andere Nederlandse ziekenhuizen.

In 2010 kreeg Amsterdam ook al een medisch centrum met Turkse invloed. Dat was echter geen lang leven beschoren, want toen de ziekteverzekeringen zich terugtrokken, werd het initiatief stopgezet.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20160918_02473676