Bekijk volle/desktop versie : Blanke Amerikaan aanrander loopt na drie maanden cel weer buiten



03-09-2016, 00:52
Na een celstraf van drie maanden liep de Amerikaanse Stanford-student Brock Turner vanochtend de gevangenis uit waar hij verbleef voor een poging tot verkrachting van een bewusteloze medestudente. De lage straf voor de 20-jarige Turner leidde tot veel ophef in de Verenigde Staten.
Brock Turner © afp.

Zwemkampioen Turner werd in maart veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf en drie jaar voorwaardelijk. Daarvan heeft hij nu de helft uitgezeten. De student probeerde in januari 2015 een meisje achter een vuilniscontainer op het terrein van de Stanford universiteit te verkrachten. Het 23-jarige meisje, dat onbekend wil blijven, was dronken en buiten westen tijdens de aanval.

Omdat onduidelijk is of het meisje wel of niet haar toestemming gaf aan Turner, veroordeelde de rechter Turner tot een veel lagere gevangenisstraf dan vooraf verwacht werd. De verdachte, afkomstig van een rijke familie uit Ohio, had dure advocaten ingehuurd die alles op alles zetten om hun cliënt uit de cel te houden. Zo suggereerde de verdediging dat het niet te achterhalen is wanneer het slachtoffer bewusteloos raakte en dat Turner hier geen weet van had.

Vader Turner stelde in een interview voorafgaande aan de rechtszaak dat zijn zoon wel erg zwaar werd gestraft voor de poging tot verkrachting. "Zes jaar straf voor twintig minuten actie vind ik wel veel."

Rechtszaak
Het anonieme slachtoffer schreef daar een veelbesproken brief over aan haar aanvaller. "Ik dacht dat er geen mogelijkheid was dat dit tot een rechtszaak zou komen", schrijft ze. "Er waren getuigen, er was vuil in mijn lichaam, hij was gevlucht en gepakt. Toen hoorde ik dat hij zo ver zou gaan als nodig was om de wereld ervan te overtuigen dat hij simpelweg in de war was."

Lees ook
Vrouw wordt verkracht maar denkt dat het haar partner is
Meisje (17) verkracht, vermoord en aan de alligators gevoerd

Brock Turner en zijn moeder in aanloop naar de rechtszaak. © ap.

De lage gevangenisstraf van Brock Turner heeft ook juridische gevolgen. Een nieuwe wet moet in de toekomst zorgen dat verkrachtingsslachtoffers die onder invloed zijn van alcohol of drugs waren, ook serieus worden genomen.

Strafmaat
Ook moet dezelfde strafmaat als bij een 'gewone verkrachting' worden gehanteerd. De wet is in voorbereiding en is al goedgekeurd door de Senaat. Alleen gouveneur Jerry Brown moet nog zijn handtekening onder de wet zetten. Hij heeft hier tot 30 september de tijd voor.

De Amerikaanse vice-president Joe Biden mengde zich in de discussie door een open brief aan het slachtoffer te richten. Hierin stelde hij dat de Amerikaanse samenleving kapot is. "Je bent in de steek gelaten door de cultuur op de universiteitscampus, waar één op de vijf vrouwen wordt aangerand. Jaar na jaar na jaar. Een cultuur die passiviteit promoot, die jonge mannen en vrouwen aanleert om de andere kant op te kijken. De statistieken omtrent aanranding op campussen zijn de afgelopen twintig jaar niet gedaald. Het is obsceen en een falen dat bij ons allen ligt.

"


http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2847722/2016/09/02/Rijke-aanrander-loopt-na-drie-maanden-cel-weer-buiten.dhtml

03-09-2016, 01:56


dit is oud nieuws
heb hierop al gereageerd enkele maanden geleden