Bekijk volle/desktop versie : Joodse vluchtelingen waren zeer ongewenst in Nederland



Pagina's : [1] 2 3 4 5

29-08-2016, 15:36
Joodse vluchtelingen waren zeer ongewenst
Alle grenzen gingen dicht



http://https://www.groene.nl/artikel/alle-grenzen-gingen-dicht

29-08-2016, 22:18


Belgische vluchtelingen in WO I ook

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

29-08-2016, 22:32

Citaat door LaPoekel:
Belgische vluchtelingen in WO I ook

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk
ben je joods

29-08-2016, 22:35

Citaat door LaPoekel:
Belgische vluchtelingen in WO I ook

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk
Sjalom heb je een vriend

29-08-2016, 22:36



Citaat door LaPoekel:
Belgische vluchtelingen in WO I ook

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk
Nederland heeft in W.O.I ca 1.000.000 Belgische vluchtelingen opgevangen.
Terwijl NL in 1914 6.235.000 inwoners telde.

Dus een enorme opgave.

29-08-2016, 22:43
Fatwa imama si kadour benghabrit moske Paris 1942


Net als onze kinderen," : "Gisteren in de vroege ochtend, zijn de Joden van Parijs gearresteerd, ouderen, vrouwen en kinderen, ballingschap zoals wij, de werknemers als ons, ze zijn onze broeders en hun kinderen zijn onze kinderen. . Als iemand u een van deze kinderen, hij moet hun asiel geven en bescherming,

29-08-2016, 22:44

Citaat door Almardi:
Sjalom heb je een vriend

Adolf Hietler

29-08-2016, 22:45
Toen Frankrijk in juni 1940 capituleerde, bleef Sultan Mohammed V weigeren de Duitse bevelen uit te voeren die voorschreven hoe hij diende om te gaan met de joden. Hij weigerde ze uit te leveren en Marokko werd een veilige vluchtplaats voor joden uit Europa.
Toen het geallieerde verzet gestalte kreeg, werden ook de Marokkanen daar bij betrokken. De Amerikanen landden in november 1942 in Noord-Afrika (operatie Torch), onder meer in Casablanca. Twee maanden later bezochten de Amerikaanse president Roosevelt en de Britse premier Churchill sultan Mohammed V in Casablanca. Meer dan 35.000 Marokkanen vochten in Tunesië tegen de Duitsers en defileerden er na de overwinning in mei 1943 voor de Amerikaanse opperbevelhebber, generaal Eisenhower.
Daarna ging het noordwaarts. De Fransen vochten vanuit Italië, Zuid-Frankrijk en later vanuit Normandië. In alle drie legeronderdelen zaten Marokkanen. De meeste van hen vochten in Italië. Eerst ging het naar de eilanden in de Middellandse Zee: Sicilië, Corsica en Elba werden in de zomer en de herfst veroverd. De geallieerden hadden besloten in dat gebied te vechten omdat de middelen voor een invasie vanaf de Franse westkust nog niet toereikend waren. Mussolini was na de nederlaag op Sicilië van het politieke toneel verdwenen en de regering die hem opvolgde capituleerde op 8 september. Daarop begonnen de Duitsers zelf met de verdediging van Italië. De geallieerden landden intussen in Calabrië in het uiterste zuiden van Italië (operatie Baytown) en even later bij Salerno (operatie Avalanche).
Er vond in Italië hevige strijd plaats tussen december 1943 en zomer 1944. In de hoge, ontoegankelijke bergen werd het die winter tot min dertig graden celsius. De Duitsers hadden alle belangrijke punten bezet. In die moeilijke omstandigheden vochten 75.000 Marokkanen samen met 58.000 Britten, 35.000 Fransen, 34.000 Amerikanen en 34.000 Polen. Ze vormden er dus een derde van de totale geallieerde troepenmacht. De Fransen/Marokkanen vochten er onder leiding van Alphonse Juin. De Marokkanen vormden de 2e divisie en de 4e bergdivisie en een eenheid goums (afgeleid van het arabische qum, dat groep of eenheid betekent), die speciaal getraind waren om in kleine groepen guerilla-achtig op te treden in berggebieden (ze waren oorspronkelijk door de Fransen getraind om de orde te handhaven tussen de verschillende bergstammen in Marokko).
Het moeilijkst was de Gustavlinie die dwars door Italië liep, vol bunkers, mijnenvelden en artillerie, die onder meer de opmarsroute naar Rome versperde. Op advies van Churchill landde een troepenmacht ten noorden van die linie om de Duiters in de rug aan te vallen. Ondanks het feit dat de geallieerde landing op het strand bij Anzio het een complete verrassingsaanval was, wisten de Duiters hen te omsingelen en op hun plaats te houden, maandenlang. De aanval moest dus vanuit het zuiden. Een paar maal liepen de geallieerden zich te pletter op het plaatsje Cassino en het erbij liggende kloostercomplex. Massale bombardementen vaagden beide locaties weg, maar het duurde tot mei voordat een aanval succes boekte. ,,Er zijn weinig voorbeelden van zulke geforceerde opmarsen door berggebied onder voortdurende vijandelijke dreiging en aanvallen’’, schrijft dr. W. Klinkert (KMA in Breda) in de Militaire Spectator (nr 5, 2003). Het legde de weg naar Rome open en de geallieerden reden er op 4 juni 1944 binnen. Twee dagen later begon de invasie in Normandië.
Na Italië bleven de Marokkanen een rol vervullen in de naar het noorden oprukkende geallieerde strijdkrachten. Ze vochten eerst in Zuid-Frankrijk om de Duitsers weg te lokken uit Normandië (operatie Anvil), daarna in Oost-Frankrijk. ,,Dit gebied heeft voor de Fransen een speciale betekenis. In 1870 hun ontnomen door de Duitsers hadden de Fransen het na de Eerste Wereldoorlog weer teruggekregen. Met de Duitse bezetting van de Tweede Wereldoorlog was de Elzas opnieuw door Duitsland geannexeerd. De symbolische betekenis van de bevrijding van het eerste dorp in de Elzas, Seppois, was ook groot en dit wapenfeit konden de Marokkanen op 18 november 1944 aan hun lijst toevoegen’’, schrijft Klinkert.
Op het laatst streden ze ook in Duitsland zelf. ,,Door het Zwarte Woud, Baden en Wurttemberg droegen de Marokkanen in april 1945 bij aan de bezetting van Karlsruhe, Stuttgart, Freudenstadt en Ulm. Uiteindelijk bereikten zij, op het moment van de Duitse capitulatie op 7 mei Tirol (St. Anton). Op 22 juni konden de Marokkaanse eenheden echt feestvieren.’’ De twee Marokkaanse divisies, de 2e division d’infanterie marocaine en de 4e division marocaine de montagne hebben zowel in Italië als in Frankrijk meer dan hun plicht gedaan in veelal extreem moeilijke omstandigheden. In de gevechten in Europa in 1944-1945 sneuvelden ruim 8000 Marokkanen.
Hoe kan het dat we zo weinig van die geschiedenis weten? Mogelijk is het een mix van oorzaken. Enerzijds is de geschiedschrijving van de oorlog in Europa nadrukkelijk bepaald door Europeanen en Amerikanen terwijl anderzijds de geschiedschrijving van Marokko in het teken stond van de onafhankelijkheidsstrijd.

29-08-2016, 22:46
Joodse organisaties willen Yad Vashim Voormalige koning Mohamed V

Voormalige koning Mohamed V (1909-1961) is het middelpunt van een discussie tussen joodse organisaties over zijn rol bij de bescherming van Marokkaanse Joden tijdens de Franse bezetting. Toen Frankrijk onder Nazi-Duitsland viel, wilde het Vichy- regime anti-Joodse wetten ook in Marokko invoeren. De koning weigerde mee te werken. 46 jaar na zijn dood willen enkele Joodse organisaties hem alsnog voordragen voor een Yad Vashem penning.

de eerste koning van Marokko, wordt mogelijk als eerste Arabische heerser opgenomen in de rangen van de ‘righteous among the nations’ van holocaust-herinneringsinstituut Yad Vashem. Waarom?

“Marokko is geen puur islamitisch land.” Aldus Simon Lévy, directeur van het joodse museum in Casablanca. Al vóór de islamitische tijd waren er joden in Marokko. Vanaf de vijftiende eeuw vluchtten joden en moslims uit het christelijke Spanje naar Marokko. De taal van de religie was verschillend – Hebreeuws, Arabisch – maar in het dagelijks leven sprak iedereen het Marokkaans-Arabische dialect en/of Berbers, aldus Metronieuws.nl.

“Als iedereen met elkaar zou omgaan zoals islamitische Marokkanen met joodse Marokkanen omgingen, zou er wereldvrede zijn”, zegt een joodse Marokkaan in de mellah, de joodse wijk van Rabat. Bijna elke Marokkaanse stad heeft een mellah. “Arme joden woonden in de mellah, rijke erbuiten”, zegt Sami Kaspi van de Nederlandse stichting Maimon (Maimonides). Moslims kwamen in de mellah om spullen te verkopen of joodse vrienden te bezoeken. In joodse restaurants konden moslims koosjer eten. “Koosjer en halal, zo veel verschillen de spijswetten niet.” Joden hadden een eigen rol in de islamitische samenleving. Ze werden erkend als ‘volk van het boek’ – mensen die de goddelijke boodschap hadden gekregen. Tegenover het recht de eigen rechtspraak en riten te volgen stond een belastingplicht. Joodse handelaren vormden de brug tussen de gescheiden werelden van stad en platteland. Ook waren bepaalde ambachten, zoals goudsmid en kleermaker, het domein van joden.

Volgens Lévy hebben de Fransen (1912 – 1956) de joodse gemeenschap kapotgemaakt. “Ze hebben Fransoosjes van ons gemaakt.” Daar kwam bij dat van 1940 tot 1942 het pro-naziregime van Vichy heerste. Ook in Marokko werden anti-joodse wetten uitgevaardigd. Joden werden van school gestuurd, veel rijke joden moesten naar de mellah verhuizen en joods bezit moest worden aangegeven. “Mohammed V heeft de joden gered”, zegt Kaspi. De sprekendste anekdote, waarschijnlijk meer legende dan waarheid: het Franse regime kondigt aan dat er davidssterren komen voor de joden in Marokko. “Bestel er vijftig extra”, verzoekt Mohammed V. “Voor mij en mijn familie”. Mohammed V ondertekende onder druk van de Franse machthebbers weliswaar de anti-joodse wetten, maar deed zijn best om de uitvoering ervan te vertragen. Daarbij hielp de moslimbevolking. “Veel joods bezit is gered door moslims, die het tijdelijk op hun naam zetten en het zo voor confiscatie behoedden”, zegt Bouaziz.

Na de oorlog veranderde de situatie. Met de stichting van de staat Israël vertrokken 90.000 Marokkaanse joden. “Ze waren hun positie kwijtgeraakt”, zegt Lévy. “Het was niet moeilijk om ze over te halen tot vertrek.” De stichting van Israël vervreemdde de joodse bevolking van hun ‘moslimbroeders’. “De Arabische bevolking was solidair met de Palestijnen”, zegt Bouaziz. Er waren gewelddadige incidenten tegen joden. “Zionistische joden werden door andere Marokkanen als verraders gezien. Het volk had en heeft moeite onderscheid te maken tussen zionistisch en joods.”

Officieel was het Marokkaanse joden verboden te vertrekken. De eerste emigranten gingen in kleine bootjes de zee op, aangemoedigd door zionistische organisaties. De opkomst van het panarabisme in de jaren 60 en de boycot van joden in Marokko tijdens de zesdaagse oorlog van 1967 joegen de overgebleven joodse bevolking angst aan en veroorzaakten mede de tweede vertrekgolf. In tegenstelling tot zijn vader bood koning Hassan II de joden alle gelegenheid door bussen en boten ter beschikking te stellen.

Van de 250.000 joden die Marokko ooit telde, zijn er nu nog maar 2.500 à 5.000. De kleine joodse gemeenschappen die nog in Marokko zijn, proberen het Marokkaans-joodse erfgoed in stand te houden. “Voor het recht op herinnering en om de culturele diversiteit van het land te laten zien”, zegt Lévy. Niet alleen in Israël, maar ook in Frankrijk, Canada, Spanje en elders wonen joden uit Marokko. “Er zijn praktisch geen joden meer in Marokko, maar er zijn een miljoen Marokkaanse joden.”

30-08-2016, 06:54

Citaat door Joosje:
Nederland heeft in W.O.I ca 1.000.000 Belgische vluchtelingen opgevangen.
Terwijl NL in 1914 6.235.000 inwoners telde.

Dus een enorme opgave.
Blijkbaar zo'n opgave dat ze werden geinterneerd in kampen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

30-08-2016, 06:56

Citaat door Celtic.:
Adolf Hietler
Je moet de naam van je idool wel goed proberen te spellen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

30-08-2016, 07:21

Citaat door LaPoekel:
Belgische vluchtelingen in WO I ook

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk
In de plaats waar ik woon zijn in WO I duizenden Belgische vluchtelingen opgevangen. Dat is vrij probleemloos gegaan.

30-08-2016, 08:32



Citaat door Peej:
In de plaats waar ik woon zijn in WO I duizenden Belgische vluchtelingen opgevangen. Dat is vrij probleemloos gegaan.
In de eerste instantie wel. Daarna werden het barakken en prikkeldraad. Zie ook de documentaire In Europa van Geert Mak.

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

30-08-2016, 09:18

Citaat door Donato:
De hypocrisie van de Nederlanders.

Wir haben das gewust
Nederland heeft de hoogste percentage vermoorde joden van de 125000 hebben zij 100000 joden vermoord.


Geen land heeft een hogere percentage vermoorde joden

30-08-2016, 09:24

Citaat door LaPoekel:
Je moet de naam van je idool wel goed proberen te spellen.

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk
Wie gaf de Duitse keizer onderdak na de oorlog ?


Wie is er getrouwd met een een SS er ?


Wie was de pen vriend van A. Hitler ?


Wie komt er uit een land waar veel nazi's na toe zijn gevlucht ?

Pagina's : [1] 2 3 4 5