Bekijk volle/desktop versie : VS betaalden Iran 400 miljoen na vrijlating gevangenen



19-08-2016, 16:48
De regering Obama heeft zeven maanden geleden 400 miljoen dollar aan contanten aan Iran betaald nadat het land vier Amerikanen had vrijgelaten. Eerder ontkende de Amerikaanse regering dat de betaling iets met vrijlating te maken had.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken hield donderdag vol dat de 400 miljoen dollar (350 miljoen euro) aan contanten geen losgeld was voor de Amerikaanse gevangenen. John Kirby bleef bij de verklaring dat het een oude betaling uit de jaren zeventig was voor militair materiaal. Maar hij erkende wel voor het eerst dat het geld werd gebruikt als drukmiddel tot de gevangenen Iran hadden verlaten.

De gevangenen waren Amerikaans staatsburger die op verschillende momenten waren opgepakt. Onder hen was de Washington Post-journalist Jason Rezaian en dominee Saeed Abedini. De onderhandelingen over het geld en over de gevangenen zouden apart zijn gevoerd. Gesprekken tussen Iran en de Verenigde Staten zijn lastig omdat de twee landen geen diplomatieke betrekkingen onderhouden. Daarnaast bestaat er aan beide kanten veel wantrouwen.
"Leugenaar"

Zowel de vrijlating als de betaling van de 36 jaar oude schuld gebeurde uiteindelijk op 17 januari. Twee vliegtuigen kruisten elkaar in de lucht: een met het geld richting Iran, een met Amerikanen vanuit Iran. De betaling kreeg de afgelopen weken veel aandacht nadat Donald Trump schande sprak van 'losgeld'. De Amerikaanse regering zegt altijd onder alle omstandigheden te weigeren te betalen voor de vrijlating van gevangenen of ontvoerden.

De Republikeinse presidentskandidaat zei dat hij een video had gezien van de overhandiging van de stapels geld, maar gaf later toe dat hij in de war was met een ander filmpje. In een reactie op de verklaring van Buitenlandse Zaken noemt Trump president Barack Obama donderdag een leugenaar.

http://www.demorgen.be/buitenland/vs-betaalden-iran-400-miljoen-na-vrijlating-gevangenen-b644f510/