Bekijk volle/desktop versie : Asielzoekers klussen in Duitsland voor 80 cent per uur



10-08-2016, 13:31
In Duitsland kunnen asielzoekers klusjes doen voor 80 eurocent per uur, een loontje boven op de uitkering die ze van de overheid krijgen. Critici noemen het een schijnmanoeuvre.

Tuinen onderhouden, voetpaden vegen, puree opscheppen of fietsen herstellen: asielzoekers in Duitsland kunnen sinds kort werken in afwachting van een beslissing in hun asieldossier.

De Duitse regering heeft 300 miljoen euro vrijgemaakt voor deze 'ééneurojobs'. De klusjes leveren 80 cent tot 1,05 euro per uur op, het werk is beperkt tot 20 uur per week. Het salaris komt boven op de uitkering voor asielzoekers, een leefloon van zowat 700 euro per maand.

De socialistische minister van Werk Andrea Nahles hoopt zo honderdduizend vluchtelingen aan het werk te krijgen. Bedoeling is de asielzoekers de arbeidsmarkt op te krijgen. Critici hebben het over een schijnmanoeuvre, bedoeld om de dalende steun voor het Duitse asielbeleid onder de bevolking op te krikken.

SHARE
Wie voor 80 cent per uur werkt, doet dat niet voor het loon maar uit pure motivatie. Je zet een muizenstapje richting de arbeidsmarkt
ONDERZOEKER JOHAN WETS
Het is ook een goed politiek signaal, zegt Ronald Bachmann, econoom bij onafhankelijk onderzoeksinstituut RWI. "Het gebeurt echter uiterst zelden dat dergelijke jobs tot een betere positie op de arbeidsmarkt leiden, aangezien je bijzonder weinig bijleert."

De ééneurojobs bestaan in Duitsland al langer; ze zijn bedoeld om langdurig werklozen naar betaald werk te begeleiden. Volgens Bachmann met weinig succes. Ook vakbonden zijn niet onverdeeld tevreden, want zij vinden dat er sneller echte inspanningen geleverd moeten worden om vluchtelingen via opleiding en taalonderwijs naar volwaardig betaald werk te begeleiden.

Dilemma

Duitsland moet de komst van een recordaantal vluchtelingen bolwerken. Vorig jaar arriveerden meer dan een miljoen mensen uit conflictgebieden. De administratieve molen stokt, het kan maanden duren voor er een beslissing valt. De jobs zijn dan ook een belangrijk middel tegen de verveling, en de mogelijke overlast die daaruit kan volgen.

De lange wachttijd stelt overheden voor een dilemma: aan het werk zetten, en zo integratie stimuleren - en een mogelijke terugkeer bij een negatieve beslissing bemoeilijken? Of de middelen pas inzetten als de vluchtelingen erkend zijn, en zeker mogen blijven?

In ons land mogen asielzoekers na zeven maanden verblijf een arbeidskaart aanvragen, op voorwaarde dat hun procedure nog loopt.

De weg naar echt werk is voor vluchtelingen lang en moeizaam, zo bleek uit een omvangrijke studie in ons land van het HIVA: van de cohorte die arriveerde in 2002, had acht jaar later nog geen 40 procent een baan. Wel stelden de onderzoekers vast dat het hebben van werk de kansen op een volgende baan aanzienlijk verhoogt.

In die zin, vindt onderzoeker Johan Wets, is het Duitse voorstel nog niet zo gek. "Wie voor 80 cent per uur werkt, doet dat niet voor het loon maar uit pure motivatie. Je zet een muizenstapje richting de arbeidsmarkt." Moeilijker te peilen is het psychologische aspect, geeft hij toe.

http://www.demorgen.be/buitenland/asielzoekers-klussen-in-duitsland-voor-80-cent-per-uur-b423aebe/