Bekijk volle/desktop versie : Zionisten beschuldigt VN-medewerker in Gaza van hulp aan Hamas



09-08-2016, 17:20
Een Palestijnse medewerker van het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (VN) in de Gazastrook is aangehouden omdat hij materiële hulp verleend zou hebben aan terroristische en militaire activiteiten van Hamas, de islamitische organisatie die de enclave sinds 2007 bestuurt. Het is de tweede arrestatie van een ngo-medewerker in minder dan een week tijd in Gaza. Dat laten de Israëlische autoriteiten dinsdag weten.

Wahid Borsh is sinds 2003 aan de slag bij het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP). Hij werkt mee aan het slopen van gebouwen die door de opeenvolgende conflicten beschadigd zijn. Volgens de Israëlische veiligheidsdienst Sjien Beet zou hij onder meer geholpen hebben bij de bouw van een pier bestemd voor marineactiviteiten van Hamas en zou hij in de VN-herstelprogramma’s voorrang gegeven hebben aan gebieden die bewoond worden door Hamas-leden.

Donderdag deelde Israël al de aanhouding van Mohammed Halabi mee, de directeur van de christelijke Amerikaanse ngo World Vision in Gaza. Hij zou elk jaar 6,5 miljoen euro verduisterd hebben voor Hamas en zijn gewapende vleugel. Het geld zou bestemd geweest zijn om een militaire basis te bouwen, tunnels te graven en wapens te kopen.

De Israëlische regering zegt dat de twee gevallen aantonen dat “Hamas profiteert van de middelen van internationale hulporganisaties ten koste van de burgerbevolking van Gaza”.


http://www.standaard.be/cnt/dmf20160809_02418013