Bekijk volle/desktop versie : “Keer terug naar je Hitler-vriend”



05-08-2016, 17:56
In het gemeentehuis van de Brusselse gemeente Sint-Joost-ten-Node is een verdachte brief met wit poeder gevonden. Het antraxalarm was er urenlang van kracht. Dertien mensen zijn naar het ziekenhuis overgebracht. De brief bevatte een bedreiging aan het adres van burgemeester Emir Kir, die nu stappen vraagt tegen racisme.

De verdachte brief bevatte wit poeder. Politie, brandweer en Civiele Bescherming kwamen dan ook snel ter plaatse. De brandweer stuurde gespecialiseerde ploegen in het kader van de antrax-procedure die geldt in dergelijke gevallen, klinkt het bij brandweerwoordvoerder Pierre Meys. Iets voor 13.30 uur werd de veiligheidszone opgeheven.

Het lokaal waar de brief is geopend, werd in quarantaine geplaatst. “De envelop is rond 9 uur aangekomen”, zegt Meys. “Dertien mensen zijn naar het ziekenhuis overgebracht: vijf van hen hadden rechtstreeks contact met het poeder, acht anderen onrechtstreeks contact.Vier mensen die rechtstreeks contact gehad hebben met het product, zijn naar het Sint-Pietersziekenhuis overgebracht, vijf anderen die onrechtstreeks contact hadden vertoonden geen symptomen.”

Op de middag waren de werkzaamheden in het gemeentehuis afgerond, en rond 12.30 uur werd het eigen personeel nog ontsmet.
"Het is nu aan de politie om de veiligheidzone op te heffen", is ter plaatse te horen bij de brandweer. De resultaten van de labtest zijn nog niet bekend. “Dat vraagt nog wat tijd”, zegt Meys. “De reddingsdiensten blijven ter plaatse in afwachting van de resultaten.”

Miltvuur of antrax is een infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting vindt plaats door contact van de sporen met beschadigde huid, doorslikken of inademen. De meeste personen die antrax in hun longen krijgen, overlijden binnen de 24 uur.

‘Hitler’-vriend Erdogan

De brief bevatte ook een bedreiging aan het adres van PS-burgemeester Emir Kir. “Als je niet snel en voor altijd naar je Hitler-vriend Erdogan terugkeert, pas dan maar op”, valt te lezen op het briefje. Kir zei al in een reactie aan de RTBF dat “de xenofobie meer en meer de kop opsteekt. Is het niet de Marokkaanse gemeenschap, zoals de hele kwestie rond de dood van de jonge Limburger, dan is het nu de Turkse gemeenschap.”

Stappen tegen racisme

De burgemeester dient een klacht in tegen onbekenden. "Er wordt in België niet hard genoeg opgetreden tegen racisme", vindt Kir. Hij is naar eigen zeggen gechoqueerd door de gebeurtenis. Hij pleit ervoor om verder te gaan in de strijd tegen het racisme, ook op gerechtelijk niveau. De PS'er wil politici aansporen om een verbindend discours te voeren in plaats van te verdelen.

Door de veiligheidszone die ingesteld werd rond het gemeentehuis zijn de bussen van de lijnen 65 en 66 omgeleid en stoppen ze niet aan de halte Madou. Het metrostation Madou blijft toegankelijk, maar enkele toegangen zijn wel gesloten.


http://www.gva.be/cnt/dmf20160805_02412972/verdachte-brief-met-wit-poeder-gevonden-in-brussels-gemeentehuis-antraxalarm-van-kracht