Bekijk volle/desktop versie : Defensie begint proef met opleiding voor probleemjongeren



21-07-2016, 16:22
De landmacht is een proef gestart om kansen te bieden aan jongeren die hun school niet hebben afgemaakt en/of een strafblad hebben. Twee van deze jongeren zijn al in dienst genomen; zij volgen nu een opleiding tot militair. Er zijn op dit moment nog vijftien andere kandidaten.

De proef loopt tot en met 2018 en biedt jaarlijks een plek aan maximaal dertig jongeren, aldus een defensiewoordvoerder na een bericht in het AD. Daarna volgt een evaluatie en wordt gekeken of het project blijft bestaan.

De jongeren worden op verschillende plekken geplaatst, waar ze een invidueel en normaal militair loopbaantraject volgen. Ze krijgen de normale keuring die alle militairen in spe ondergaan, maar er wordt bij degenen met een strafblad wel speciaal naar hun jeugdzonden gekeken.

Het idee komt van voormalig landmachtgeneraal Mart de Kruif, die zo een bijdrage wil leveren aan de oplossing voor de problematiek van kansarme jongeren. De gemeenten dragen de kandidaten aan bij defensie.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/defensie-begint-proef-met-opleiding-voor-probleemjongeren~a4343077/


Wauw, wat een kans om een huurmoordenaar te mogen zijn voor het minimumloon voor de oligarchie. Wauw. Grappig trouwens dat ze zich richten op schoolverlaters, alsof je er wat mee kan voor een werkgever dat je in dienst hebt gezeten. Dan heb je alsnog geen diploma's.

21-07-2016, 17:07


Goed plan.
Maar het gaat voorbij aan hert feit dat veel kanslozen ervoor kiezen geen kansen te pakken: je kansloos voelen is meestal het gevolg van kansen niet (willen of kunnen) zien.

Overigens pleit ik voor een ruimere dienstplicht dan alleen een militaire. Er zijn nuttiger manieren om jezelf en je woonland te helpen dan soldaatje spelen.

21-07-2016, 17:43
Experiment leger: gebrek aan diploma en strafblad zijn OK

Het leger zet de deur open voor jongeren zonder opleiding en met een strafblad. Normaal gesproken maken zij geen schijn van kans, maar defensie wil een kleine groep helpen op het rechte pad te komen.

Het idee komt van de in maart opgestapte landmacht-generaal Mart de Kruif. Hij beschouwt het als zijn 'maatschappelijke plicht' om jeugdige delinquenten een kans te geven. Structuur en kameraadschap geven hen eigenwaarde. ,,Ik ben ervan overtuigd dat wij zeven van de tien jongeren beter afleveren aan de maatschappij'', zegt hij.

Toen hij zijn plan in 2013 ontvouwde, was het nog een onrijp idee, daarna startte in stilte een experiment en nu zijn zeventien jongeren bij diverse onderdelen van de landmacht geplaatst. Vijftien zitten er nog in de opleiding, twee zijn geslaagd en werken nu als militair.

Het gaat om jongeren uit Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Almere die veelal geen diploma hebben. Sommigen hebben een strafblad voor kleine vergrijpen. Dat ziet defensie door de vingers, zolang er geen zware misdaden op staan. Zeden- en geweldsmisdrijven en drugs- en drankproblemen zijn uit den boze, net als celstraffen.

Er kunnen jaarlijks dertig mensen meedoen. Het experiment loopt tot 2018. Dan bekijkt defensie of het project een succes is. De Kruif gelooft erin: ,,Elke jongere die thuiszit, kost Nederland 500.000 euro. Als ze een misstap hebben begaan, is het in ons rechtssysteem moeilijk om nog een kans te krijgen. Het leger kan jongeren vormen, zeker als je ze begeleidt.''

Risico's
De Kruif krijgt steun van onderzoeker Peer van der Helm van het Expertisecentrum jeugdcriminaliteit van de Hogeschool Leiden. Hij juicht het toe dat het leger de deur openzet voor ongeschoolde boefjes die dreigen af te glijden. Amerikaans onderzoek liet volgens hem zien dat het goed werkt. ,,Het leger is daar een uitweg voor jongeren in arme wijken. Ze krijgen structuur, een betekenisvol bestaan, een sociale identiteit en perspectief.''

Wel zijn er volgens Van der Helm risico's, vooral als het gaat om wie het leger in dienst neemt. ,,Jongens zonder gevoel of met weinig emoties, wil je geen oorlogswapen geven. Het gevaar op ongelukken binnen of buiten het leger is dan te groot.'' Jongeren met een licht verstandelijke beperking of jongeren die psychotisch zijn, kan defensie beter ook niet laten solliciteren.

Kansen
Wel geschikt zijn volgens Van der Helm jongeren die weinig kansen hebben, van school naar school hoppen. Of kleine misdaden hebben gepleegd. ,,Als ze niet in de georganiseerde criminaliteit zitten of zware geweldsmisdrijven pleegden, kun je een uitzondering maken. Doel is om te voorkomen dat ze in het criminele netwerk van hun broers en vaders komen. Het leger haalt hen uit hun milieu.''

Belangrijk is volgens Van der Helm de screening. ,,Je moet goed in hun verleden duiken. Het leger kan zich niet permitteren dat ze per ongeluk het broertje van een terrorist aannemen.'' Screening is ook belangrijk omdat kwetsbare jongeren een grotere kans hebben op blijvende trauma's als ze op missie zijn gestuurd.

Ook De Kruif erkent het belang van de screening. Naast de testen die iedere militair moet doorstaan, krijgen deze jongeren psychologische en lichamelijke testen door wetenschappers. Ook de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) screent de jongeren.


http://www.gelderlander.nl/algemeen/binnenland/experiment-leger-gebrek-aan-diploma-en-strafblad-zijn-ok-1.6206024

21-07-2016, 17:45
Slim man, wanneer deze jongeren boos en gefrustreerd raken kunnen ze goed schade aanrichten aan dit hypocriete landje.

Ik kijk er nu al naar uit.

21-07-2016, 17:47


Wat wordt hun functie? Lokaas of schietschijf?

21-07-2016, 17:49

Citaat door Vuurzee:
Slim man, wanneer deze jongeren boos en gefrustreerd raken kunnen ze goed schade aanrichten aan dit hypocriete landje.

Ik kijk er nu al naar uit.
Of je kan ze opfokken zodat ze nog bozer en gefrustreerder raken. Door ze lekker aan hun lot over te laten.

Kijk jij maar voor jezelf uit (en werk toe) naar een vuurzee maar gun anderen wel een normaal leven, oke?

21-07-2016, 18:22

Citaat door TheDudeMaster:
Wat wordt hun functie? Lokaas of schietschijf?

Terrorist

21-07-2016, 18:28

Citaat door Vakidioot:
Goed plan.
Maar het gaat voorbij aan hert feit dat veel kanslozen ervoor kiezen geen kansen te pakken: je kansloos voelen is meestal het gevolg van kansen niet (willen of kunnen) zien.

Overigens pleit ik voor een ruimere dienstplicht dan alleen een militaire. Er zijn nuttiger manieren om jezelf en je woonland te helpen dan soldaatje spelen.
Slavernij?
Zoals de farao deed met de israelieten

21-07-2016, 18:30

Citaat door Izanovic.:
Terrorist
Haha ik heb gehoord daarvan komen nog meer vacatures vrij in de toekomst. Acteer ervaring is een pré.