Bekijk volle/desktop versie : Wie begint met knieen voor sujud of omgekeerd, zijn sujud is sahih



16-07-2016, 15:29



Beantwoord door Shaykh 'Abd al-'Azeez bin Baaz rahimahullaah

Bron: http://www.binbaz.org.sa/mat/14945
Bron audio: http://www.binbaz.org.sa/audio/noor/080811.mp3


[SIZE=4]
Vraag: Wij hebben in onze moskee een Imaam, en deze Imaam leidt het gebed op een zeer haastige wijze. Bij de sujud (neerknieling) doet hij eerst zijn handen en daarna zijn knieën. Wij zijn een groep jongeren die van hem afwijken in zijn sujud, wij beginnen met de knieën en daarna de handen met als bewijs: Wees niet zoals de kameel bij jullie sujud. Is deze sujud sahih (correct)?[/SIZE]

[SIZE=4]
[/SIZE]
[SIZE=4]Antwoord: De sujud van jullie allen is correct. Zijn sujud is correct en jullie sujud is correct, walhamdulillaah. Maar het beste is zoals hoe jullie het gedaan hebben - het beginnen met de knieën voor de handen, zoals vermeld is in de hadith van Waa-il (ibn Hujr) en anderen dan hem, en deze komt overeen met de hadith van Abi Hurayrah, waarin een verbod staat op het knielen zoals de knieling van de kameel; omdat de kameel met zijn handen begint.

De Sunnah is om te beginnen met de knieën; omdat ze op de benen zitten, daarna de handen. Sommige geleerden verkiezen het beginnen met de handen en daarna de knieën; omdat in de hadith van Abi Hurayrah radiAllaahu 3anhu:

[/SIZE][SIZE=4][SIZE=4] وليضع يديه قبل ركبتيه[/SIZE] (en hij dient zijn handen voor de knieën te plaatsen) staat.

Zij hebben dit [/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]geïnterpreteerd[/SIZE] als de knieling van de kameel op zijn knieën is - omdat deze op zijn handen zitten. Dus wanneer degene die zich in het gebed bevindt met zijn handen begint, dan is hij tegengesteld aan de kameel. Maar dit is niet correct. Het juiste is dat de knieling van de mens op zijn handen hetgeen is dat lijkt op de kameel. En het is tegengesteld aan de eerste hadith - dat hij niet knielt zoals de knieling van de kameel. En het is tegengesteld aan de hadith van Waa-il van de Profeet salAllaahu 3alayhi wa salam:

[/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]إذا سجد وضع ركبتيه قبل يديه[/SIZE] (Indien sujud gedaan wordt plaatst men zijn knieën voor zijn handen).

Dit is het beste en dit is het meest bekende. Wie gelooft in waar de andere hadith van Abi Hurayrah op wijst:

[/SIZE][SIZE=4][SIZE=4]وليضع يديه قبل ركبتيه[/SIZE] (En hij dient zijn handen te plaatsen voor de knieën)

wie dit gelooft en zijn handen voor zijn knieën plaatst, op basis van zijn Ijtihaad (wetenschappelijke deductie, inspanning) en zijn kennis, dan rust er geen zonde op hem. Degene die het juist heeft, die heeft twee beloningen. En degene die het fout heeft, heeft één beloning, walhamdulillaah. Dit alles (geldt) indien men in staat is te beginnen met zijn knieën. Maar indien men dit niet kan, door zijn hoge leeftijd, of door ziekte, dan begint hij met zijn handen, en er rust geen zonde op hem, walhamdulillaah.[/SIZE]

[SIZE=6]
[/SIZE]
[SIZE=6]عندنا في المسجد إمام، وهذا الإمام يصلي بنا وهو سريع في صلاته، وعند السجود يسبق اليدين قبل الركبتين، ونحن مجموعة شباب نخالفه في سجوده، فنسبق الركبتين قبل اليدين بدليل: لا تشبهوا سجودكم بالبعير ، فهل هذا السجود صحيح؟[/SIZE]
[SIZE=6]
[/SIZE]
[SIZE=6]سجودكم جميعاً صحيح، سجوده صحيح وسجودكم صحيح، والحمد لله، لكن الأفضل مثل ما فعلتم تقديم الركبتين على اليدين، كما جاء في حديث وائل وغيره، وهو موافق لحديث أبي هريرة الذي فيه النهي عن البروك كبروك البعير؛ لأن بروك البعير يقدم يديه، فالسنة أن تقدم الركبتان؛ لأنهما في الرجلين قبل اليدين، وذهب بعض أهل العلم إلى تقديم اليدين قبل الركبتين؛ لأن في حديث أبي هريرة -رضي الله عنه-: (وليضع يديه قبل ركبتيه)، وتأولوا ذلك على أن بروك البعير على ركبتيه وهما في يديه، فإذا قدم المصلي يديه فقد خالف البعير، وليس الأمر كذلك، الصحيح أن بروك الإنسان على يديه هو الذي يشبه البعير، ويخالف أول الحديث لا يبرك كما يبرك البعير، ويخالف حديث وائل عن النبي -صلى الله عليه وسلم-: (إذا سجد وضع ركبتيه قبل يديه), فهذا هو الأفضل وهذا هو الأشهر، ومن اعتقد ما دل عليه آخر حدث أبي هريرة: (وليضع يديه قبل ركبتيه) من اعتقد هذا ووضع يديه قبل ركبتيه على اجتهاد منه فلا حرج عليه، والله يغفر للجميع، لكن الأفضل هو تقديم الركبتين قبل اليدين، هذا هو الأرجح، وهذا هو الأفضل، ومن قدم يديه قبل ركبتيه معتقداً أن هذا هو الأفضل حسب اجتهاده وعلمه، فلا شيء عليه، المصيب له أجرن والمخطئ له أجر واحد، والحمد لله، هذا كله إذا كان يستطيع تقديم الركبتين، أما إذا كان عاجزاً؛ لكبر سنه، أو مرضه فإنه يقدم يديه، ولا شيء عليه، والحمد لله.


25-07-2016, 10:07


Kunnen we uit deze fatwa concluderen dat een snel/haastig (سريع) gebed sahih is?