Bekijk volle/desktop versie : SGP'ers mogen voor bouw van moskee stemmen



01-07-2016, 16:33

Citaat door Donato:


Wat doe je als SGP-raadslid als de lokale moslimgemeenschap een moskee wil bouwen? Vóór stemmen is niet verstandig, want in die moskee zal een vreemde god worden aanbeden. Maar tégen stemmen kan ook niet, erkent de orthodox-christelijke partij nu. Dat is discriminatie.

Het partijbestuur meldt in een nieuwe nota over godsdienstvrijheid dat ze een oplossing heeft gevonden. Raadsleden die met dit dilemma te maken krijgen, moeten onthouden dat ze trouw hebben gezworen aan de Grondwet. En dat ze verplicht zijn om alle godsdiensten gelijk te behandelen. Bovendien hebben moslims, boeddhisten en hindoes ook een ruimte nodig 'om een samenkomst te kunnen houden'.

Ze kunnen daarom vóór het verlenen van de vergunning aan de moskee stemmen en in een stemverklaring uitleggen dat ze dat niet van ganser harte hebben gedaan. In zo'n verklaring kan het raadslid zijn 'visie op de andere godsdienst benoemen'. Ook kan hij zo duidelijk maken dat die stem een 'bijzonder moeitevolle worsteling in het geweten en veel pijn in het hart' met zich heeft meegebracht.

Kampen werkt al volgens de nieuwe methode
De meeste lokale SGP-fracties stemmen tegen moskeeën, maar in een paar plaatsen kozen raadsleden al voor de combinatie van vóór stemmen en een verklaring afleggen. Toen de SGP Kampen eerder deze maand de bouw van een islamitisch cultureel centrum toestond, benadrukten raadsleden dat ze stonden 'voor een samenleving gebaseerd op bijbelse waarden en normen'. "In die zin betreurt de SGP-fractie het dat verhuizing van de moskee vanwege groei noodzakelijk is."

Het is niet het enige punt waarop de partij een andere koers vaart. Ook over godsdienstvrijheid is ze anders gaan denken, schrijft het bestuur in de nota. In de negentiende eeuw zag ze dat nog min of meer als een noodzakelijk kwaad. Niet-christenen hadden er recht op, maar dat betekende natuurlijk ook dat iedereen vrij was om niet in de enige ware God te geloven. Of, nog erger: om vurig in een hele andere god te geloven.

Godsdienstvrijheid kan ook gunstig uitpakken
Nu de kerken leeglopen en het geloof in Christus een veel kleinere maatschappelijke rol is gaan spelen, ziet de SGP dat godsdienstvrijheid het christendom ook kan beschermen. Gewetensbezwaren over homoseksualiteit, het dragen van een kruisje op het werk: de partij noemt het in de nota niet bij naam. Maar ze rept wel van een 'seculiere en soms vergaande overheidsbemoeienis'. Godsdienstvrijheid kan daartegen 'als schild fungeren'.

Verder moet de visie van de partij niet te veel veranderen, vindt het bestuur. Ze blijft zich hard maken voor een maatschappij die draait om christelijke waarden. Voor 'Bijbels genormeerde politiek'. Immers: het christendom is het zout in de samenleving. Of zoals de auteurs van de nota het verwoorden: 'Wanneer de bloem van de rechtsstaat wordt losgesneden van zijn christelijke wortels zal hij binnen kortere of langere tijd verdorren'.



http://www.trouw.nl/tr/nl/4716/Christendom/article/detail/4330285/2016/06/30/SGP-ers-mogen-voor-bouw-van-moskee-stemmen.dhtml
.

01-07-2016, 16:50


Slagroom ruggengraat