Bekijk volle/desktop versie : Explosieve stijging export Marokkaanse groenten en fruit naar Rusland



11-06-2016, 19:02
De handelsvertegenwoordiger van Rusland en Marokko, Viacheslav Jrulev, heeft aangegeven dat Rusland dit jaar meer Marokkaanse groenten en fruit gaat importeren.

De totale export zou zelfs met 40% stijgen. Een percentage dat de Marokkaanse landbouwsector nodig heeft. Jrulev maakte dit bekend tegenover persbureau Spoetnik. Hij zei ook dat in het eerste kwartaal van 2016 de export van groente meer dan verdubbeld is in vergelijking met vorig jaar. De export van fruit bleef gelijk. Dat heeft te maken met nieuwe markten zoals Pakistan, Vietnam en China.

Desalniettemin verwacht men voor dit jaar een algemene stijging van 40% in vergelijking met vorig jaar. Rusland zoekt nieuwe leveranciers als gevolg van het embargo op landbouwproducten door de Verenigde Staten, Europese landen, Australië en Canada. Dit embargo volgt na de annexatie van De Krim in 2014.

11-06-2016, 19:08


Goed voor de Marokkaanse economie.
Hopelijk dat de kleine boeren ook een graantje kunnen meepikken.

11-06-2016, 20:03
Vergiftigen die kanker Russen ze staan zowiezo niet achter Marokko met de Sahara kwestie ...

11-06-2016, 21:31

Citaat door Roky:
Vergiftigen die kanker Russen ze staan zowiezo niet achter Marokko met de Sahara kwestie ...
dat zeg jij.

Marokko doet toch zaken met hen, dus zal Marokko wel tevreden zijn met de visie van Rusland.

11-06-2016, 22:44


Ik zou toch liever zaken willen doen met de GCC, dat zijn harde dollars en betrouwbare partners.

Russen vertrouw ik voor geen meter. 1 x NEE knikken en breken alle banden met je. Kinderachtig zooitje.

Wat dat betreft kunnen ze veel van de VS leren

11-06-2016, 22:44
Embargo Europa, Australie en VS doet alleen hun economie pijn. Rusland heeft die landen niet nodig.

12-06-2016, 14:41
Roky da zaba ga je huiswerk doen,
Waroom is Marokko verder gaan kijken voor zijn producten
Omdat de Europese landen geen producten meer wouden omdat het ook uit de MAROKKKKKAANSE SAHARA EN DAT NIET ERKEND WORDT SUS ZE WOUDEN GEEN PRODUCTEN MEER VSN MAROKKO zogenaamd druk op Marokko doen maar Marokko heeft gezegd is goed kom straks niet huili huili doen als straks iemand anders komt en dat was Rusland dus die heeft al erkend dat SAHARA VAn Marokko is dat heet politiek spelletjes maar is goed het enige land wat achter Marokko staat en boos was op de Europese landen was FRANKRIJK die heeft gezegd niet huilen als Marokko andre koers gaat varen dat heeft Marokko gedaan droom kost groente en fruit duur in Europa omdat ze allemaal naar de nieuwe Europese hoofd geluisterd hebben en dat is Nederland want die zijn de komende 6 maanden aan de kop van Europa En die hebben een hekel aan marokkaanen en Marokko zogenaamd zo hun frustratie te uiten maar nu mogen ze lekker op de blaren zitten

12-06-2016, 16:07
Beste leden,

Europa en Amerika hanteren protectionisme op hun gewassen. M.a.w. economische bescherming voor al hun landbouwproducten.

Een voorbeeld olijven/olijfolie. Ongetwijfeld is die van Marokko kwalitatief beter dan die van Spanje en Italië, zelfs goedkoper. Marokko mag maximaal een bepaald hoeveelheid verkopen aan Europa die vastgelegd staan in de Europese handelsverdragen (import&export) Die hoeveelheid kan bijgesteld worden als bijvoorbeeld de oogsten in Spanje door weersinvloeden mislukken. Laten we ervan uitgaan dat Marokko min of meer als voedselreserve functioneert in dit soort handelsverdragen.

Niet voor niks nemen Spaanse Douniers grote hoeveelheden olijfolie in beslag van Marokkaanse reizigers bij aankomst.

Daarbij werken de economische sancties van Europa in het voordeel voor Marokko mbv van Oekraïneconflict waarbij EU flink in hun fingers hebben gesneden. Rusland houdt liever van "aardige" handelspartners. Voordeel die ze hierbij hebben ontdekt is goedkoper en kwalitatiever beter wanneer ze zaken doen in landbouwproducten met de Noord-Afrikanen.

Voor mensen die het niet weten. Turkije en Marokko zijn meer dan zelfvoorzienend als het gaat om voedsel. Om uitleg kort te houden men heeft ideale klimaat daarvoor en er is vruchtbaar grond in overvloed. Laat staan als de landbouwtechnologie nog verder ontwikkeld. Natuurlijk dit met behulp van Europa waardoor zij altijd invloed hebben op de prijs van bijvoorbeeld manderijntjes en snoeptomaatjes

12-06-2016, 16:17
Prof, ben het met je eens

Ik ben je oom

12-06-2016, 18:23
Inschallah goed voor elmaghreb!

@ prof jij hebt er wel verstand van Machallah