Bekijk volle/desktop versie : Zelfverbrandingen in Gaza uit protest tegen wanhopige situatie



20-05-2016, 15:23
Vijftien tot dertig zelfmoordpogingen worden er maandelijks gedaan in Gaza. Dat is de schatting van psychologe Bahia al-Gara uit Gaza-Stad. Het gaat niet om Palestijnen die depressief van aard zijn, maar die depressief worden van de toestand in Gaza, zegt de psychologe. "Uit frustratie, wanhoop doen ze zichzelf wat aan."

Een van hen is de 24-jarige Ramez Shana. Hij had zijn vader beloofd dat hij die dag geld zou verdienen. Ramez zou een paar taxiritjes maken in de 33 jaar oude Mercedes van de familie, hun enige echte bezit.

Een half uur nadat hij thuis wegging, overgoot hij zich met benzine. Met zijn aansteker stak hij zichzelf in brand.
Werken zonder vergunning

Ramez verdiende zo'n 5 euro per dag. Dat was het inkomen voor de hele familie, zeven mensen. Hij was de enige die werk had, zoals bij veel families in Gaza.

De politie had gedreigd de auto in beslag te nemen. Dat was al vaker gebeurd, want Ramez had geld voor een verzekering noch voor een taxivergunning. Hij mocht de auto dan ophalen in ruil voor 50 tot 100 shekel (11,50 tot 23 euro).

Zijn moeder Hala vertelt: "Ook die dag wilden ze de auto afpakken. Ramez pakte benzine en dreigde zichzelf in brand te steken. 'Ga je gang', zeiden de agenten."

Haar zoon Osama: "Als je van Hamas bent, krijg je je auto met één telefoontje terug. Als je geen connecties hebt, ben je zuur." Na de zelfmoordpoging wordt Ramez naar een ziekenhuis in Israël gebracht.

De mannen van Hamas gaan langs bij de familie, om te vertellen dat ze hun mond moeten houden. Osama: "Ze dreigden de ouderen als eersten te arresteren. En ze zeiden: 'besef wel dat hij naar het ziekenhuis in Israël kon omdat wij dat toestaan. We hebben de macht dat te verhinderen'. Hun scheldwoorden wil ik niet herhalen."
Hongerstaking

Op het centrale plein van Gaza-Stad zitten drie jongens onder een Palestijnse vlag en een handgeschreven poster. Ze zijn in hongerstaking. Said Lulu het langst, nu al bijna twintig dagen. "We eisen een eerlijke kans op werk voor afgestudeerden", zegt hij.

Geen van de drie kan werk vinden, ondanks mooie diploma's. Die zijn niets waard. "We eisen een leven. Het recht om onze mening te uiten", zegt hij. Zo simpel als dat mag klinken, is het in Gaza niet. Elke vorm van politiek protest wordt door de machthebbers van Hamas in de kiem gesmoord.

Een dag later is het plein leeg. Said en zijn vrienden zijn opgepakt, voor de zoveelste keer. Nu lijkt hun protest voorlopig echt ten einde.
Brandwonden

Ramez leeft nog. Hij ligt in het ziekenhuis met derdegraads brandwonden. Natuurlijk was zijn zelfverbranding een politiek protest, zegt zijn familie. Zijn broer Osama: "Hamas kwam met geweld aan de macht, ze regeren op een oneerlijke manier. Ik hoop dat er een einde komt aan de regering van Hamas."
NOS:

20-05-2016, 15:46


de tirannie van het westen
dat is de reden waarom in Palestina een hel is
het westen ondersteund de agressor Israël
zolang dat er is, zal het daar een hel blijven

20-05-2016, 16:47
Ik denk niet dat dit een populaire thread gaat worden. Somehow . . .

Maarrrrrr de mensen in Gaza hadden weinig keus in 2007. Het was stemmen voor Hamas or die. Israel zou ze moeten opnemen als politieke vluchtelingen. Vraag is nu: hoe kom je ervan af.

20-05-2016, 17:15

Citaat door opzoekers1234:
de tirannie van het westen
dat is de reden waarom in Palestina een hel is
het westen ondersteund de agressor Israël
zolang dat er is, zal het daar een hel blijven
Dit gaat over de tirannie van Hamas hoor!

Net zo erg, of erger dan de Israëlische.

Maar nu onderdrukken ze hun eigen volk!

20-05-2016, 19:53


Weer een voorbeeld van misbruik maken van democratie om aan de macht te komen om deze dan af te schaffen.
Helaas hadden de Palestijnen weinig keus. Zoveel jaar grenzeloze corruptie en zelfverwijtvan Fata .
Maar eens HaagpProberen? Maar zelfde verhaal, niets opgeschoten.