Bekijk volle/desktop versie : Opinie - Marokko speelde wel rol in WOII



Pagina's : [1] 2 3

07-05-2016, 14:25
OPINIE - Sikko Argelo uit Eindhoven meldt dat het aandeel van de Marokkanen aan die oorlog aanzienlijk is geweest.


De herdenkingsrede van burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam op 4 mei werd in het ED aangekondigd onder de kop 'De oorlog ging aan Marokko voorbij'. Niets is minder waar. Ik behoor tot de slinkende minderheid van lezers die de Tweede Wereldoorlog nog heeft meegemaakt en ik kan melden dat het aandeel van de Marokkanen aan die oorlog aanzienlijk is geweest.

Vanaf 1934 was Marokko een Franse kolonie. Bij de inval van de Duitsers in 1940 hebben Marokkaanse troepen een belangrijk aandeel genomen in de verdediging van Frankrijk, die overigens slechts kort standhield. Bij Sedan zijn heel wat Marokkanen gesneuveld. En zelfs op ons grondgebied, in Zeeland, is in mei 1940 door Marokkanen tegen de Duitsers gevochten.

De Marokkanen, inclusief de lokale Franse militaire bevelhebbers, kozen in het begin van de oorlog de zijde van generaal Charles de Gaulle.

Vluchtroute
Tijdens de oorlog bood Marokko een belangrijke vluchtroute voor joden die zich via Frankrijk of Spanje in Marokko in veiligheid brachten.

In 1942 landden de geallieerden in Casablanca voor hun veldtocht richting Egypte. Marokko werd vanaf dat moment definitief gesepareerd van het met Duitsland collaborerende Vichy-France.

De Marokkanen werkten verder actief samen met de geallieerden. Marokkaanse troepen namen deel aan de bevrijding van Europa, als deelgenoot van de geallieerde invasies in Italië en Zuid-Frankrijk.

Aan hun loyale medewerking bij de strijd tegen de Nazi's ontleenden de Marokkanen de hoop dat hun onafhankelijkheid spoedig na de oorlog zou worden erkend. Toch moesten ze tot 1956 wachten voordat die onafhankelijkheid een feit was. Het ondankbare Frankrijk heeft daar na 1945 dus nog ruim tien jaar over gesteggeld.

Onwetend
Dat Aboutaleb, geboren in 1961, ook in zijn middelbare-schooltijd in het begin van de jaren zeventig onwetend is gebleven over de Tweede Wereldoorlog is merkwaardig.

Hij merkt op dat de geschiedenisles beperkt bleef tot de nationale Marokkaanse geschiedenis. Maar die nationale geschiedenis, inclusief de verwerving van onafhankelijkheid, is nu juist nauw verweven met de belangrijke rol die de Marokkanen in die oorlog hebben gespeeld.

http://www.ed.nl/mening/opinie-marokko-speelde-wel-rol-in-woii-1.5990221

07-05-2016, 14:31


Frans/Marokkaanse soldaten vochten tegen Italië (bondgenoot van Hitler)

07-05-2016, 14:45
Toen Frankrijk in juni 1940 capituleerde, bleef Sultan Mohammed V weigeren de Duitse bevelen uit te voeren die voorschreven hoe hij diende om te gaan met de joden. Hij weigerde ze uit te leveren en Marokko werd een veilige vluchtplaats voor joden uit Europa.
Toen het geallieerde verzet gestalte kreeg, werden ook de Marokkanen daar bij betrokken. De Amerikanen landden in november 1942 in Noord-Afrika (operatie Torch), onder meer in Casablanca. Twee maanden later bezochten de Amerikaanse president Roosevelt en de Britse premier Churchill sultan Mohammed V in Casablanca. Meer dan 35.000 Marokkanen vochten in Tunesië tegen de Duitsers en defileerden er na de overwinning in mei 1943 voor de Amerikaanse opperbevelhebber, generaal Eisenhower.
Daarna ging het noordwaarts. De Fransen vochten vanuit Italië, Zuid-Frankrijk en later vanuit Normandië. In alle drie legeronderdelen zaten Marokkanen. De meeste van hen vochten in Italië. Eerst ging het naar de eilanden in de Middellandse Zee: Sicilië, Corsica en Elba werden in de zomer en de herfst veroverd. De geallieerden hadden besloten in dat gebied te vechten omdat de middelen voor een invasie vanaf de Franse westkust nog niet toereikend waren. Mussolini was na de nederlaag op Sicilië van het politieke toneel verdwenen en de regering die hem opvolgde capituleerde op 8 september. Daarop begonnen de Duitsers zelf met de verdediging van Italië. De geallieerden landden intussen in Calabrië in het uiterste zuiden van Italië (operatie Baytown) en even later bij Salerno (operatie Avalanche).
Er vond in Italië hevige strijd plaats tussen december 1943 en zomer 1944. In de hoge, ontoegankelijke bergen werd het die winter tot min dertig graden celsius. De Duitsers hadden alle belangrijke punten bezet. In die moeilijke omstandigheden vochten 75.000 Marokkanen samen met 58.000 Britten, 35.000 Fransen, 34.000 Amerikanen en 34.000 Polen. Ze vormden er dus een derde van de totale geallieerde troepenmacht. De Fransen/Marokkanen vochten er onder leiding van Alphonse Juin. De Marokkanen vormden de 2e divisie en de 4e bergdivisie en een eenheid goums (afgeleid van het arabische qum, dat groep of eenheid betekent), die speciaal getraind waren om in kleine groepen guerilla-achtig op te treden in berggebieden (ze waren oorspronkelijk door de Fransen getraind om de orde te handhaven tussen de verschillende bergstammen in Marokko).
Het moeilijkst was de Gustavlinie die dwars door Italië liep, vol bunkers, mijnenvelden en artillerie, die onder meer de opmarsroute naar Rome versperde. Op advies van Churchill landde een troepenmacht ten noorden van die linie om de Duiters in de rug aan te vallen. Ondanks het feit dat de geallieerde landing op het strand bij Anzio het een complete verrassingsaanval was, wisten de Duiters hen te omsingelen en op hun plaats te houden, maandenlang. De aanval moest dus vanuit het zuiden. Een paar maal liepen de geallieerden zich te pletter op het plaatsje Cassino en het erbij liggende kloostercomplex. Massale bombardementen vaagden beide locaties weg, maar het duurde tot mei voordat een aanval succes boekte. ,,Er zijn weinig voorbeelden van zulke geforceerde opmarsen door berggebied onder voortdurende vijandelijke dreiging en aanvallen’’, schrijft dr. W. Klinkert (KMA in Breda) in de Militaire Spectator (nr 5, 2003). Het legde de weg naar Rome open en de geallieerden reden er op 4 juni 1944 binnen. Twee dagen later begon de invasie in Normandië.
Na Italië bleven de Marokkanen een rol vervullen in de naar het noorden oprukkende geallieerde strijdkrachten. Ze vochten eerst in Zuid-Frankrijk om de Duitsers weg te lokken uit Normandië (operatie Anvil), daarna in Oost-Frankrijk. ,,Dit gebied heeft voor de Fransen een speciale betekenis. In 1870 hun ontnomen door de Duitsers hadden de Fransen het na de Eerste Wereldoorlog weer teruggekregen. Met de Duitse bezetting van de Tweede Wereldoorlog was de Elzas opnieuw door Duitsland geannexeerd. De symbolische betekenis van de bevrijding van het eerste dorp in de Elzas, Seppois, was ook groot en dit wapenfeit konden de Marokkanen op 18 november 1944 aan hun lijst toevoegen’’, schrijft Klinkert.
Op het laatst streden ze ook in Duitsland zelf. ,,Door het Zwarte Woud, Baden en Wurttemberg droegen de Marokkanen in april 1945 bij aan de bezetting van Karlsruhe, Stuttgart, Freudenstadt en Ulm. Uiteindelijk bereikten zij, op het moment van de Duitse capitulatie op 7 mei Tirol (St. Anton). Op 22 juni konden de Marokkaanse eenheden echt feestvieren.’’ De twee Marokkaanse divisies, de 2e division d’infanterie marocaine en de 4e division marocaine de montagne hebben zowel in Italië als in Frankrijk meer dan hun plicht gedaan in veelal extreem moeilijke omstandigheden. In de gevechten in Europa in 1944-1945 sneuvelden ruim 8000 Marokkanen.
Hoe kan het dat we zo weinig van die geschiedenis weten? Mogelijk is het een mix van oorzaken. Enerzijds is de geschiedschrijving van de oorlog in Europa nadrukkelijk bepaald door Europeanen en Amerikanen terwijl anderzijds de geschiedschrijving van Marokko in het teken stond van de onafhankelijkheidsstrijd.

07-05-2016, 14:45
http://mideasti.blogspot.nl/2013/01/the-moroccans-at-casablanca-conference.html

07-05-2016, 15:31


Eum, in die tijd was Marokko "gewoon een departement van Frankrijk" (net als Algerije) en Frankrijk was in oorlog, noord Frankrijk was bezet en zuid Frankrijk had Pétain....maar goed dat was officieel, de bevrijdings pogingen vanuit en door noord Afrikanen is hier in frankrijk gewoon heel bekend hoor, gisteren nog de operatie Torch gezien op TV...

http://https://fr.wikipedia.org/wiki/Op%C3%A9ration_Torch

07-05-2016, 15:51

Citaat door Ton_ik:
Waarom praat je zo veel shit Gitane.
Algerije was een departement sinds 1830
Marokko was slechts een protectoraat dus geen departement of kolonie en dat was kortstondig van 1912 en zou dus
Mede dankzij deze inzet in 1946 een einde aan komen.
Algerije was gewoon een overzeese gebied van Frankrijk. Net als Antillen en vaste land Nederland
ach zoals jij wilt, ze stonden onder de tutelle van Frankrijk, ook goed, officieel helemaal bvrij van Frankrijk in 1955/1956 waar het omgaat is dat ze Marokko en Frankijk wel degelijksterk verbonden waren met elkaar, Frankrijk oorlog dus Marokko ook oorlog, Tunisië oorlog en Algerije oorlog...

07-05-2016, 16:19
Kortom, het waren Marokkanen in Franse dienst en ze hebben meegevochten. Allen helden en moeten daarom herdacht worden. Lijkt me logisch.

Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

07-05-2016, 16:32

Citaat door Ton_ik:
Marokko kon ook voor Vichy Franco en Hitler kiezen muts! Algerije was een departement al sinds 1830.
Gewoon een Frans land. Waarom begrijp je dat niet.
Protectoraat ging meer om pacifiëren moderniseren van het land en schulden aflossen.
Dat protectoraat is zelf getekend en aangegaan. Dus op uitnodiging en niet als bezettende macht.
Ik zeg toch ook dat de bevrijding (ook) voor en door Noord Afrikanen is gedaan, zit niet zo snel op de kast man, in Frankrijk is het het gewoon algemeen bekend hoe de situatie was in Noord Afrika, dat ze wel degelijk veel te maken hadden met die wereld oorlog is gewoon een feit, dat de mensen in Nederland dat niet weten is een ander verhaal.... Maar goed, protectoraat aangevraagd door Marokko zelf, dus Marokko had geen "last" van de franse Kolonisator.... ah dus ook geen kans op goedmakingsgeld, geen rovende fransen in Marokko....alleen Algerije heeft recht op klagen dus...

07-05-2016, 16:44

Citaat door Ton_ik:
Marokko kon ook voor Vichy Franco en Hitler kiezen muts! .
dat deden ze dan ook in het begin : "1940 : Le sultan est loyal au gouvernement du maréchal Pétain mais refuse, au nom de l’indépendance et de l’unité du pays, d’appliquer au Maroc le statut des juifs promulgué à Vichy.... maar goed dat even tussendoor....

07-05-2016, 17:02
Waar is waar, mijn dank aan de gesneuvelde Marokkanen is groot, want mede dankzij hen en vele andere nationaliteiten die mee vochten, leef ik hier in vrijheid en vrede.

Geen probleem mee om dat te erkennen.

07-05-2016, 17:08
Leuk zo in de geschiedenis kijken, zo lees ik een zin die vroeger eind 1800 gewoongoed was in de gedachtenwereld van de Europeanen destijds.....

«Dieu offre l’Afrique à l’Europe. Prenez-la. Résolvez vos questions sociales, changez vos prolétaires en propriétaires.»...

En dan zijn er vandaag de dag nog steeds mensen (in Frankrijk) die echt denken dat (o.a.) Frankrijk (ook) positieve dingen heeft gedaan in Noord Afrika....

07-05-2016, 17:09

Citaat door Ton_ik:
opflikkeren geschiedvervalser. Je begrijpt zelf niet eens wat er staat mislukte allochtoon
Beter dan jij....

07-05-2016, 17:25



Citaat door Ton_ik:
opflikkeren geschiedvervalser. Je begrijpt zelf niet eens wat er staat mislukte allochtoon
En dat alleen maar omdat je geen Frans kan lezen?



Verstuurd vanaf mijn SM-G920F met Tapatalk

07-05-2016, 17:39
Mislukte allochtoon

07-05-2016, 18:34
De Goumiers waren Marokkaanse troepen die deel uitmaakten van het Frans Koloniale leger. In mei 1944 werden deze eenheden als hulptroepen ingezet tegen de Duitse troepen tijdens de slag om Montecassino. Op 18 mei 1944 werd door de Geallieerden een doorbraak geforceerd bij Montecassino. Die nacht zwermden duizenden Goumiers en andere koloniale troepen uit over de omringende heuvels. Moordend en verkrachtend trokken de soldaten van dorp naar dorp. Mannen die hun dochters en vrouwen probeerden te verdedigen werden ter plaatse doodgeschoten. Meer dan 2000 vrouwen in de leeftijd van 11 tot 86 werden vaak meermalen verkracht.

Pagina's : [1] 2 3