Bekijk volle/desktop versie : Aangiften tegen Duits satireprogramma om hakenkruisschnitzel



28-04-2016, 15:55


Tegen de heute-show van de Duitse omroep ZDF is aangifte gedaan nadat het satirische programma een schnitzel in de vorm van een hakenkruis plaatste op zijn Facebookpagina. Een Duitser en een Oostenrijker zijn afzonderlijk van elkaar naar de politie gestapt omdat de post beledigend zou zijn voor Norbert Hofer, presidentskandidaat van de rechts-populistische FPÖ.

'Wat is er mis met jullie, geliefde buren?' Deze tekst plaatste de heute-show maandagmiddag op zijn Facebookpagina, daags na de overwinning van FPÖ-kandidaat Hofer in de eerste ronde van de Oostenrijkse presidentsverkiezingen. Bijgevoegd een plaatje van een schnitzel, handelsmerk van de Oostenrijkers, in de vorm van een hakenkruis. 'Oostenrijkers kiezen zoals ze hun schnitzel kennen: zo plat mogelijk en mooi bruin', leest het bijschrift.

De Facebookpost is een ondubbelzinnige verwijzing naar Oostenrijks naziverleden - Adolf Hitler werd er per slot geboren. Het 'bruin' van de schnitzel refereert aan de kleur die bij het fascisme hoort.

Aangiften

Bij meerdere lezers is de grap in het verkeerde keelgat geschoten. In ieder geval twee personen zijn inmiddels overgegaan op het doen van aangifte tegen de heute-show.

Volgens Emanuel Falch, een Oostenrijkse student en voormalig FPÖ-lid uit Tirol, heeft de ZDF zich schuldig gemaakt aan het beledigen van een bevriend staatshoofd. Hoewel Hofer dat (nog) niet is - er volgt een tweede ronde in de presidentsverkiezingen - beschouwt Falch hem als een vertegenwoordiger van de Oostenrijkse staat.

Ook de FPÖ zelf heeft overwogen een aanklacht in te dienen, laat een woordvoerder weten aan de Oostenrijkse krant Tiroler Tageszeitung. Maar aangezien Hofer niet persoonlijk wordt beledigd, en de kans op vervolging daarom gering is, heeft de partij daarvan afgezien. Over een tweede aangifte, bevestigd aan de Duitse krant Hannoversche Allgemeine, is niet meer bekend dan dat deze is gedaan in Duitsland.

Omstreden wet

De heute-show publiceerde de Facebookgrap een dag nadat Hofer met meer dan 35 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen overtuigend won. De winst was echter niet absoluut, en dus volgt een tweede ronde tegen onafhankelijk kandidaat en voormalig Groenen-leider Alexander Van der Bellen. De FPÖ, die groot werd onder de vleugels van Jörg Haider, scoort met name door haar programma tegen immigratie en de Europese Unie.

De wet waarop Falch zich beroept, is dezelfde waarop de aanklacht van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan berust. Het staatshoofd van Turkije deed aangifte in Duitsland, nadat komiek Jan Böhmermann hem in een televisie-uitzending onder meer een 'geitenneuker' noemde. In navolging van Erdogan deden nog honderden anderen aangifte tegen Böhmermann. Bondskanselier Angela Merkel heeft verklaard de omstreden wet, die het beledigen van een bevriende staatshoofd strafbaar stelt, te zullen afschaffen.



http://www.volkskrant.nl/buitenland/aangiften-tegen-duits-satireprogramma-om-hakenkruisschnitzel~a4291123/

28-04-2016, 15:57


Die wiedergutmachungsschnitzel uit Jiskefet?

28-04-2016, 16:44
Nu kan satire opeens niet meer omdat joden aanstoot eraan geven???wat een farce!!!

28-04-2016, 17:11

Citaat door hafiberber:
Nu kan satire opeens niet meer omdat joden aanstoot eraan geven???wat een farce!!!
Het zijn geen Joden die er aanstoot aan geven, maar Oostenrijkse fascisten. Het lijkt een trend te gaan worden. Fascisten die aanklachten indienen als er een geintje over ze gemaakt wordt.

Ik moet trouwens wel lachen over één zinnetje in de openingspost.


Citaat:

Bij meerdere lezers is de grap in het verkeerde keelgat geschoten. In ieder geval twee personen zijn inmiddels overgegaan op het doen van aangifte tegen de heute-show.
Tja, dat kan nu eenmaal gebeuren met een schnitzel hè...

Verder prima dat ze ook de Oostenrijkse fascisten op de hak nemen!!!

28-04-2016, 17:11



Citaat door Vakidioot:
Die wiedergutmachungsschnitzel uit Jiskefet?
Moest ik ook meteen aan denken ja.

28-04-2016, 17:14
Ziet er lekker uit die schnitzel

28-04-2016, 17:17

Citaat door Izanovic.:
Ziet er lekker uit die schnitzel
Het is een bericht over fascisten, dus waarschijnlijk is het gewoon een varkensschnitzel.

Dat zegt wel weer het een en ander over jouw voorkeuren.