Bekijk volle/desktop versie : Voetbal als Nederlands bindmiddel in Libanon



10-04-2016, 13:48

Aron Winter geeft een clinic aan Libanese, Syrische en Palestijnse kinderen



Voetbal is oorlog, zo luidt het bejaarde cliché. Maar in Libanon wordt voetbal juist ingezet als medicijn tegen oorlog. Met Nederlands geld worden kinderen van vluchtelingen én lokale kinderen samengebracht om met elkaar te voetballen en ondertussen ook nog wat te leren over het omgaan met conflicten.

Officieel telt Libanon een miljoen Syrische vluchtelingen. In werkelijkheid zijn het er vermoedelijk bijna twee keer zo veel. Een schrikbarend groot aantal voor een natie van 4,5 miljoen inwoners. In een land waar het voor velen moeilijk is de eindjes aan elkaar te knopen, ligt het gevaar van een afkalvend draagvlak op de loer.

Om dit te voorkomen wordt ook vanuit Nederland steun geboden. Dat gebeurt in de vorm van het voetbalproject WorldCoaches. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geld beschikbaar gesteld voor dit project in Libanon dat door KNVB, Warchild, Unicef en Right to Play in de praktijk wordt gebracht.

Winter
Syrische kinderen spelen daarin samen met lokale kinderen en met kinderen van gevluchte Palestijnen. Niet alleen krijgen zij van oud-voetballer Aron Winter de fijnere kneepjes van het voetbal bijgeleerd, ze worden ondertussen ook onderwezen in omgaan met conflicten. Daarnaast worden tijdens de clinics lokale coaches opgeleid.

Het project wordt op drie plaatsen in Libanon uitgevoerd: ten noorden van Tripoli, een veldje in Beiroet en een in het zuiden van het land. De plaatselijke vertegenwoordigers van onder meer Warchild en Unicef zorgen dat de voetbalveldjes er ook over een half jaar nog goed bij liggen.

"Gisteren werd even ten noorden van Tripoli de eerste van drie veldjes geopend. Daar is een bestaande sporthal helemaal opgeknapt, er is nieuw gras gelegd, er zijn toiletblokken geplaatst en doeltjes neergezet", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. Morgen wordt het tweede project geopend in de hoofdstad Beiroet. Later wordt dan nog een derde veldje geopend in het zuiden van Libanon.

Bussen
In totaal kwamen zo'n 150 kinderen en 50 coaches op de clinic af. "Die werden met bussen opgehaald uit een tentenkamp en een nabijgelegen dorpje op zo'n twintig minuten hiervandaan. Iedereen was enthousiast. En nee, die jongetjes van tien kennen Aron Winter helemaal niet. Maar als ze horen waar en met wie hij heeft gespeeld, vinden ze het toch wel heel stoer om van hem les te krijgen."

Deze kinderen en coaches wonen in een heel arme regio. "Een van de lokale mensen die dit project begeleiden gaf heel goed aan hoe bijzonder dit daarom is. Hij zei dat Libanese voetballers niet eens de moeite nemen om naar dit deel van het land te komen."

Het project behelst meer dan alleen een balletje trappen. "Niet alleen leren kinderen dus ook omgaan met conflicten. Maar ze gaan eindelijk ook met elkaar om", stelt Van Hoorn vast. "Als je deze jongens en meisjes spreekt, zeggen ze: we spelen nooit met die andere kinderen, zitten ook niet op dezelfde scholen. Maar ik heb hier nu wel nieuwe vriendjes gemaakt."

http://nos.nl/artikel/2098125-voetbal-als-nederlands-bindmiddel-in-libanon.html

10-04-2016, 19:17


Goed bezig Winter !