Bekijk volle/desktop versie : Zeker zes agenten gedood bij aanslag op politiebus Oost-Turkije



31-03-2016, 17:57
Bij een aanslag met een autobom in de onrustige Oost-Turkse stad Diyarbakir zijn zeker zes agenten gedood. Er raakten twintig personen gewond, onder wie ook burgers. De aanslag werd gepleegd toen een minibus passeerde met leden van een speciale politie-eenheid. Dit maakte een regeringsfunctionaris bekend.

Het is nog niet bekend wie achter de aanslag zit. Deze vond plaats vlakbij een drukbezochte busstation.

De Turkse regering en de extremistische strijdgroep Koerdische Arbeiderspartij (PKK) besloten drie jaar geleden de wapens te laten rusten en over vrede te praten. Dat vredesproces strandde echter in de zomer van vorig jaar, mede als gevolg van de bloedige strijd over de grens in Irak en Syrië. Dit heeft in Turkije tot een nieuwe golf van geweld geleid.

Diyarbakir in het etnisch overwegend Koerdische zuidoosten van Turkije is met circa een miljoen inwoners een van de grootste steden van de regio.

Eerder deze maand pleegde de van de PKK afgesplitste groep TAK een bloedige aanslag in de hoofdstad Ankara waarbij 37 doden vielen. Deze aanslag was een wraakactie voor de Turkse veiligheidsoperaties in het zuidoosten van Turkije, waar voornamelijk Koerden wonen.

Burgers
Tijdens deze acties zijn sinds juli vorig jaar honderden mensen omgekomen. De beweging waarschuwde Turkije toen voor meer aanslagen. Eerder eiste de TAK ook een aanslag in februari op, die aan 29 personen het leven kostte.

Volgens de Koerdische beweging was de aanslag gericht tegen Turkse veiligheidsdiensten, maar bij de explosie kwamen veel burgers om. Dat was volgens de TAK 'onvermijdelijk'.

In een reactie op de aanslag bombardeerden Turkse gevechtsvliegtuigen munitiedepots, bunkers en schuilplaatsen van Koerdische militanten in Irak. Tegelijkertijd arresteerde de Turkse politie verdachte PKK-leden in de zuidelijke stad Adana en in Istanbul.

http://www.volkskrant.nl/buitenland/zeker-vier-agenten-gedood-bij-aanslag-op-politiebus-oost-turkije~a4273339/

31-03-2016, 19:02


TAK = PKK. PKK wilt internationaal een vreedzaam beeld geven, TAK voert hun daden met eigen naam uit.

31-03-2016, 19:24

Citaat door LiverpoolFC.:
Leonidas en Jakko keuren dit goed