Bekijk volle/desktop versie : 'Tv-rechten Bundesliga komen boven 1 miljard uit'



31-03-2016, 14:41


De Bundesliga wil voor het EK de biedingsprocedure, die op 21 maart van start ging, voor de tv-rechten hebben afgerond. De verwachting is dat de Duitse clubs ruim eenderde meer krijgen dan nu. Voor het eerst wordt de grens van 1 miljard euro per seizoen overschreden, zo denken financiële experts.

De kans is groot dat Sky, dat bijna een decennium de rechten heeft, het zal afleggen tegen de concurrentie. Deutsche Telekom AG, Discovery, RTL en Vodafone zullen naar verwachting ook een bod uitbrengen. De toegenomen concurrentie is in het voordeel van de Bundesliga. Daarnaast zagen enkele tv-aanbieders steeds meer klanten weglopen door de opkomst van de onlinemarkt. Zo zijn veel series en films via Netflix te volgen.

Live voetbal is zeer belangrijk voor Sky, dat al sinds begin jaren '90 actief is in Duitsland. In 2005 verloor de tv-zender van Rupert Murdoch de voetbalrechten aan Unitymedia. Het aandeel van het bedrijf van Murdoch daalde toen in één dag met 43 procent. Voor het seizoen 2007-2008 had Sky weer de tv-rechten van de Bundesliga. Het bedrijf zag dankzij het live voetbal het aantal abonnees stijgen van 2,6 miljoen in 2010 naar 4,5 miljoen in 2016. Al is dat nog altijd veel minder dan in Groot-Brittannië en Ierland. Daar heeft Sky liefst 12 miljoen abonnees.

Mogelijk kiest de Bundesliga ervoor om net als in Engeland en Spanje in zee te gaan met meerdere tv-zenders. Zo betalen Sky en BT samen 7 miljard euro aan de Premier League voor de komende drie seizoenen, een stijging van 70 procent. In Spanje hebben Telefonica SA, Orange SA en Vodafone Group Plc samen de rechten van de duels in de Primera División.