Bekijk volle/desktop versie : Gezochte hollandse pedofiel solliciteert in Cambodjaanse school



07-03-2016, 00:15
"Kan ik lesgeven aan de kinderen hier?" Met die vraag wandelde de veroordeelde pedofiel Pieter Ceulen (60) maandag een van de vele schooltjes voor kansarme kinderen in het Cambodjaanse Siem Reap binnen. Een Belgische vrijwilliger weigerde hem. "Pas achteraf herkende ik hem als de gezochte pedofiel op een Facebookfoto", vertelt de man. Alle schooltjes in de regio kijken nu uit of Ceulen ook bij hen opduikt.
KEN STANDAERT, PATRICK LEFELON

De Belgische vrijwilliger wreef zich donderdag de ogen uit. Terwijl hij op Facebook een pagina voor Nederlandstalige expats bekeek, zag hij plots een bekend gezicht opduiken. Een man die zich drie dagen eerder als leerkracht aanbood in het schooltje waar hij als vrijwilliger Engelse les geeft, bleek de gezochte Pieter Ceulen. "Die namiddag stond er plots een blanke man bij ons schooltje", vertelt de vrijwilliger van het schooltje in Siem Reap. "Een Cambodjaanse medewerkster stuurde hem naar mij door omdat ik de instroom van buitenlandse leerkracht-vrijwilligers doe."

Zijn gesprekje met Ceulen duurde amper vijf minuten. In het Engels vroeg hij uitleg over de mogelijkheden om zelf voor de klas te staan. "Hij vroeg of hij enkele dagen les mocht geven aan de jongste groepjes leerlingen", vertelt de expat. "Daarna zou hij naar de tempels van Angkor Wat trekken en terugkeren." De 55-jarige Belg die zelf pas een tweetal maanden in Cambodja verblijft, vertrouwde het verhaal van de onaangekondigde bezoeker niet. "Ik maakte hem duidelijk dat het uitgesloten was dat hij alleen voor een klasje zou staan", zegt de man. "We hebben een streng beleid, net om mensen met verkeerde bedoelingen buiten te houden. Ik stelde voor dat hij een andere vrijwilliger zou bijstaan tijdens de les voor de oudere leerlingen. Daar ging hij over nadenken, beweerde hij."

Ceulen, die zich onder een valse naam aanmeldde, keerde niet terug. "Toen ik die foto zag, herkende ik hem meteen", zegt de vrijwilliger. "Ook mijn collega was formeel." Daarop plaatste de man een waarschuwingsbericht op Facebook voor andere vrijwilligersorganisaties en verwittigden zijn Cambodjaanse collega's alle andere schooltjes in de buurt. "Dankzij de Belgische pers weet ik nu wie Ceulen is en dat hij internationaal geseind staat, maar hier hoor je niets over die man", zegt hij. "Want het hele rechtssysteem draait hier vierkant. Een officiële zoektocht met posters zal hier niet snel gebeuren."

Anonimiteit

Volgens de Belg is het corrupte Cambodja de uitgelezen plek voor een rijke Westerling om te verdwijnen in de anonimiteit. "Een agent verdient hier 40 dollar per week", zegt hij. "Die houdt zich bezig met steekpenningen, niet met het zoeken naar pedofielen. Zo'n type als Ceulen kan hier ongestoord zijn gang gaan. Een derde van de Cambodjanen verdient 1 dollar of minder per dag. Voor wat geld zullen sommige ouders hier zeker in de verleiding komen om hun kind voor enkele uren bij een vreemde achter te laten."

Aan financiële middelen heeft de voormalige beleggingsadviseur, die in januari 19 jaar cel kreeg, geen gebrek. Vlak voor die veroordeling omdat hij tienduizenden foto's en filmpjes van kinderporno bezat, vluchtte hij naar zijn villa bij Siem Reap waar hij al jarenlang een weeshuis sponsorde. De speurders konden ook achterhalen dat Ceulen in dat weeshuis kinderen misbruikte en op de Filipijnen moeders betaalde om seksuele handelingen uit te voeren met hun baby's. Vanuit Cambodja liet hij begin februari beroep aantekenen tegen zijn veroordeling. Zijn advocaat en familie weten waar Ceulen uithangt, maar hullen zich in stilzwijgen. Afgelopen week schreef Child Focus zelfs het Cambodjaanse koningshuis aan, maar voorlopig lijkt de lokale overheid Ceulen ongemoeid te laten

.

http://www.hln.be/regio/nieuws-uit-antwerpen/gezochte-pedofiel-solliciteert-in-cambodjaanse-school-a2637340/