Bekijk volle/desktop versie : Google 11 miljard euro aan inkomsten via Nederland heeft doorgesluisd.



18-02-2016, 21:23
Regeringspartij PvdA heeft er geen goed woord voor over dat internetbedrijf Google bijna 11 miljard euro aan inkomsten via Nederland heeft doorgesluisd. Zakenblad Quote berichtte vanochtend over de jaarrekening van 2014 van het bedrijf, waaruit dit bedrag naar voren kwam.

PvdA-Kamerlid Groot spreekt van een kolossaal bedrag. Hij vindt het "van de zotte dat Google 11 miljard aan royalties via Nederland en Ierland naar Bermuda liet stromen en nauwelijks belasting blijkt af te dragen".

Volgens de PvdA draaien burgers en kleine bedrijven op voor de kosten van wegen, onderwijs, zorg en andere voorzieningen, terwijl de winsten van internationale ondernemingen onbelast naar een kleine groep aandeelhouders vloeien.
PvdA-Kamerlid Ed Groot ANP

Groot vindt dat paal en perk moet worden gesteld aan de praktijk "dat Nederland wordt misbruikt voor het doorsluizen van onbelaste miljardenwinsten naar belastingparadijzen." Hij vindt de kwestie-Google het zoveelste voorbeeld daarvan.
'Geheimhoudingsplicht'

Staatssecretaris Wiebes wil niet reageren op de afspraken met Google. Zijn woordvoerder laat weten dat "de staatssecretaris ten aanzien van individuele belastingplichtigen is gehouden aan een geheimhoudingsplicht".

De Tweede Kamer besloot vandaag in een andere zaak vertrouwelijke informatie van Financiën te vragen. De Kamer wil van Wiebes inlichtingen over de afspraken die de Belastingdienst heeft gemaakt met Ikea. Vorig jaar kreeg de Kamer op een soortgelijke manier inzicht in afspraken met Starbucks.