Bekijk volle/desktop versie : Rijexamen op de schop om grootschalig gesjoemel met theorie-examen



29-01-2016, 19:45
Het rijexamen gaat op de schop. Examinatoren zullen kandidaten tijdens het praktijkexamen per direct strenger gaan ondervragen over de verkeersregels.

De maatregel is vandaag aangekondigd door het CBR, dat op deze manier een eind wil maken aan het gesjoemel met theorie-examens. Bij het halen van hun theoriecertificaat maken kandidaten massaal gebruik van stoomcursussen die hun niet de verkeersregels bijbrengen, maar trucs en foefjes om de examenvragen juist te beantwoorden.

Vragen tegen het licht gehouden
Het CBR wil dat voortaan ook tegengaan door het aanstellen van een onafhankelijke commissie van deskundigen. Die zullen de examenstof tegen het licht houden, zegt CBR-directeur René Verstraeten. De experts moeten alle 4000 examenvragen doornemen. Daarbij zullen ze letten op de vraagstelling en de mogelijkheid om er ezelsbruggetjes op los te laten.


Examinatoren van het praktijkexamen krijgen nu dus de opdracht tijdens het afrijden kandidaten specifiek door te vragen over de verkeerstheorie. Dat hoorde al bij hun taken, maar vanaf nu moeten ze er extra aandacht aan besteden. Het CBR verwacht dat kandidaten die de stof niet beheersen, daarbij door de mand vallen.

Intrekken theoriecertificaat
Verstraeten zegt tegen RTL Nieuws dat het juridisch mogelijk is om het theoriecertificaat in te trekken van cursisten die getraind zijn via zogenaamde turbo-theoriescholen. Pieter van Vollenhoven, oud-voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, pleitte daar vandaag voor.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/rijexamen-op-de-schop-om-grootschalig-gesjoemel-met-theorie-examen