Bekijk volle/desktop versie : Directeur geschorst voor aanpak Bilal Hadfi



21-01-2016, 17:28
Het schepencollege van Brussel heeft Chris Pijpen, de directeur van de stedelijke middelbare school Instituut Anneessens-Funck opnieuw bij hoogdringendheid preventief geschorst. Dat heeft De Standaard vernomen van Marc Borremans van de socialistische vakbond ACOD. De vakbondsman heeft Pijpen bijgestaan tijdens een hoorzitting op het schepencollege eerder vandaag. Het nieuws werd door het kabinet van de schepen van Onderwijs, Faouzia Hariche (PS), bevestigd.

De stad verwijt Chris Pijpen dat hij te laat gereageerd heeft op de radicalisering van een van de leerlingen, Bilal Hadfi. Hij blies zichzelf op bij de aanslagen in Parijs van november. De signalen dat de jongeman aan het radicaliseren was, waren er in januari 2015. De directeur meldde het geval eind april aan de stadsdiensten. Ook wordt hem aangewreven dat hij uitlatingen gedaan heeft over de zaak in de pers – met name in de New York Times – hoewel de stad dat uitdrukkelijk verboden had. Er is een tuchtonderzoek ingesteld.De stad acht een schorsing nodig om dat onderzoek te kunnen voeren.

Omdat een eerdere preventieve schorsing, waartegen Pijpen beroep had aangetekend, vernietigd was, kon de directeur strikt gezien terug naar de school. Om dat te vermijden besliste het college tot een nieuwe dringende schorsing.

‘We moeten nog de bevestiging van de beslissing afwachten na ons verweer’, zegt Marc Borremans, ‘maar als het schepencollege doorzet gaan we wellicht in beroep.’

Borremans schetst de grote lijnen van het verweer. ‘Als de directeur te laat zou gereageerd hebben – wat kan betwijfeld worden – moet je dat als een verkeerde inschatting zien, niet als een tuchtkwestie. De feiten zijn volgens mij ook verjaard: in tuchtzaken is dat na zes maanden. Hij ontkent ook niet contact met de pers te hebben gehad maar wel dat hij informatie doorgegeven zou hebben.’

Een delegatie van een tiental personeelsleden van Anneessens-Funck had op het moment van de hoorzitting op het binnenplein van het stadhuis verzameld om de directeur steun te betuigen.


http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160121_02081358#