Bekijk volle/desktop versie : Asielzoekers leren correct flirten in cursus 'normen en waarden'



20-01-2016, 18:15


Alle opvangcentra geven binnenkort cursussen aan asielzoekers over de normen en waarden in onze samenleving. Om te tonen hoe die lessen er ongeveer zullen uitzien, verspreidde staatssecretaris Theo Francken gisteren een voorbeeldcursus: van tips hoe Belgen elkaar begroeten, tot de melding dat sexy kledij niet gelijk is aan “ik wil seks”.
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zal in februari nog zijn oor te luisteren leggen in Noorwegen, maar de cursus die hij hier in alle asielcentra wil aanbieden, zal in grote mate overeenkomen met de powerpointpresentatie die al jaren wordt gegeven door de opvangbegeleiders in Kapellen. Kort na hun aankomst krijgen de vluchtelingen er in groepssessies te horen wat hier de gewoontes, de normen en de waarden zijn.

Francken maakte de cursus gisteren openbaar om zo de PS-kritiek van tafel te vegen dat hij daarmee de vluchtelingen stigmatiseert. “De cursus is samen met Sensoa opgesteld”, zei hij in de commissie. “Lees hem en oordeel zelf. Is die nu racistisch, zoals de Franstalige minister voor Gelijke Kansen Isabelle Simonis mij verwijt?”

Sommige asielzoekers vinden de cursus best wel confronterend, maar de overgrote meerderheid is blij dat ze hem gekregen heeft. Zo weten de mannen na de cursus dat het oké is om met vrouwen te praten die ze niet kennen, maar dat het niet oké is om hen te blijven aanstaren. En dat sexy kledij dragen niet betekent dat je ook seks wilt. Ook voor veel Belgen wordt het interessant: “Hoe flirten mensen in België?” Vaste regels zijn daar niet voor, zo leren we, maar wie oogcontact kan maken zonder te staren, lacht en zichzelf voorstelt, is al op de goede weg.

Met een knipoog

Hoe ernstig de onderwerpen als gedwongen huwelijken of aanrandingen ook zijn, de cursus brengt ze allemaal met een knipoog. “Dat helpt om de asielzoekers bij de les te betrekken”, zeggen de begeleiders. Het is nog niet duidelijk of Francken dat zo zal houden.

De staatssecretaris staat wel open voor de vraag van de andere partijen om naast wenselijk gedrag en seksuele voorlichting ook maatschappelijke oriëntatie op te nemen, een onderdeel dat vandaag al deel uitmaakt van de inburgeringstrajecten voor migranten.

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160119_02078879

20-01-2016, 18:27


:Flikker nou es op met je asielzoekers

20-01-2016, 19:05
En dat terwijl een beetje moslim niet eens een hand wil geven. Komen de Belgen aan met zoenen. Nee, dat gaat helpen

20-01-2016, 19:06

Citaat door Izanovic.:
:Flikker nou es op met je asielzoekers
Racist. Asielzoekers zijn hier nog altijd gewoon welkom.