Bekijk volle/desktop versie : Acht verkrachtingen per dag, amper veroordelingen: VN legt België op de rooster



20-01-2016, 14:22
Acht verkrachtingen per dag en nauwelijks veroordelingen: België krijgt nog steeds slechte punten als het gaat over seksueel geweld. Vandaag mag vicepremier Didier Reynders (MR) daar meer uitleg over geven in de VN-Mensenrechtenraad.

Share

Volgens de Veiligheidsmonitor van de federale politie blijft het in ongeveer 90 procent van alle seksuele misdrijven stil

Voor de tweede keer wordt het Belgische mensenrechtenbeleid doorgelicht. In het Universeel Periodiek Onderzoek (UPR) van de VN-Mensenrechtenraad mag buitenlandminister Didier Reynders (MR) gedurende 3,5 uur een spervuur aan kritische vragen verwachten van een lange stoet diplomaten. De bedoeling is dat landen hier elkaars mensenrechtensituatie evalueren.

Een van de speerpunten tijdens dat lijvige vragenuur wordt zonder twijfel 'seksueel geweld', iets wat zeker na de gebeurtenissen in Keulen hoog op de internationale agenda staat. Ons land scoort op dat vlak nog steeds erg slecht. Niet alleen dikken de slachtoffers elke dag aan, het aantal veroordelingen blijft ondermaats.

De politie registreert gemiddeld acht verkrachtingen en tien gevallen van seksueel geweld per dag. Zorgwekkende cijfers en helaas maar het topje van de ijsberg. Een heleboel slachtoffers durft helemaal geen melding maken van wat hen overkomen is. Volgens de Veiligheidsmonitor van de federale politie blijft het in ongeveer 90 procent van alle seksuele misdrijven stil.

Durft een slachtoffer het toch aangeven, dan valt op hoe weinig daarmee gebeurt. Van de klachten wordt 44 procent geseponeerd en amper 13 procent draait uit op een veroordeling, wat onder het Europees gemiddelde ligt. Dat komt mede doordat de drempel om naar hulpdiensten of politie te stappen te hoog blijft. Ook het vertrouwen in de autoriteiten is zoek.

Share

'Beweren dat de overheid sindsdien niets heeft gedaan, zou onjuist zijn. Helaas blijft het op het terrein nog steeds problematisch'
Jan Pollet, verantwoordelijke politieke zaken bij Amnesty International Vlaanderen

"Al bij de vorige evaluatie in 2011 is België hierop aangesproken", zegt Jan Pollet, verantwoordelijke politieke zaken bij Amnesty International Vlaanderen. "Het is dus al langer een pijnpunt. Maar beweren dat de overheid sindsdien niets heeft gedaan, zou onjuist zijn. Helaas blijft het op het terrein nog steeds problematisch."

Een stap vooruit was het Nationale Actieplan tegen gendergerelateerd geweld, dat eind vorig jaar werd goedgekeurd. Zaak is nu volgens Amnesty om daar de nodige fondsen voor vrij te maken. "Daarnaast moet er een goede coördinatie komen tussen de verschillende spelers op het terrein, met name politie, gezondheidszorg en gerecht", zegt Pollet. "Op elk niveau moet er aandacht zijn voor het slachtoffer."

De Belgische doorlichting gebeurt op basis van drie verschillende documenten: het Belgische nationale rapport opgesteld door de overheden, een rapport van de VN en dan nog een bundeling van bijdragen van het maatschappelijk middenveld en internationale ngo's.
Terreur

Share

Of vicepremier Reynders klaar is voor zijn 'mensenrechtenexamen', zal vandaag moeten blijken

Niet alleen seksueel geweld staat op de agenda, België zal tijdens het 'mensenrechtenexamen' ook vragen krijgen over zijn antiterreurmaatregelen. Opnieuw iets waar we de voorbije maanden de internationale pers mee hebben gehaald. "Die diplomaten lezen natuurlijk ook de krant", zegt Pollet.

Amnesty plaatst wat dat betreft vooral vraagtekens bij de Belgische antiterreurmaatregelen. "Sinds 2001 hebben we een heleboel wetswijzigingen zien passeren om het terreur aan banden te leggen. De antiterreuractie in Verviers, de aanslagen in Parijs... Elk incident bracht nieuwe maatregelen. Maar op geen enkel moment is nagegaan in welke mate die wetten werken en wat de impact is op de mensenrechten. Daar moet dringend een evaluatie over komen."

Of vicepremier Reynders klaar is voor zijn 'mensenrechtenexamen', zal vandaag moeten blijken. Hij was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

De UPR-hoorzitting start om 14.30 u. en is live te volgen op http://webtv.un.org.


http://www.demorgen.be/binnenland/acht-verkrachtingen-per-dag-amper-veroordelingen-vn-legt-belgie-op-de-rooster-be25b065/