Bekijk volle/desktop versie : Vluchteling Hussein wilde terug naar Irak. Toen dat niet kon, verhing hij zich



19-01-2016, 23:22
De Irakese vluchteling Hussein Ali Abdel Amer (30) hoopte in Nederland een veilig bestaan te vinden. Hij liet zien vrouw en drie kinderen achter in Bagdad terwijl hij naar Europa vluchtte. In Alphen aan den Rijn wachtte hij tot zijn aanvraag voor asiel in behandeling werd genomen.

Ondertussen werd het er in Bagdad niet veiliger op. Hussein’s gezin was in nood, zijn vrouw had geen geld meer om eten te kopen. Het liefste wilde Hussein terug naar Irak. Daarom ging hij naar Ter Apel zodat hij zijn paspoort terug kon vragen. Dat lukte drie keer niet. Eén keer sliep hij op straat omdat hij in Ter Apel niet werd toegelaten. Waarom hij zijn paspoort niet terugkreeg is onduidelijk.

Hussein ging maar weer terug naar Alphen waar hij hulp vroeg bij het COA (het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers). Daar hadden ze geen tijd, op een afspraak zou hij twee weken moeten wachten. Toen er donderdag werd verteld dat het nog een half jaar zou duren voordat vluchtelingen een status zouden krijgen en hun gezin zou kunnen overkomen, brak Husseins hoop. Hij belde zijn vrouw en maakte tijdens het telefoongesprek een eind aan zijn leven door zich op te hangen. Reanimatie mocht niet meer baten.

Vluchtelingenwerk Nederland: ‘De meeste frustraties komen door de lange procedures. Zorgen om de familie in het land van herkomst spelen daarbij een rol’. Het COA betreurt de situatie.

Volgens de Stichting Hoop voor Vluchtelingen worden er vaker zelfmoordpogingen gedaan. Er zouden ook veel klachten zijn over de opvangomstandigheden. Na de dood van Hussein was er een spontane demonstratie van vluchtelingen tegen het COA. Meerdere vluchtelingen zouden naar het land van herkomst willen terugkeren, maar kunnen dat niet omdat ze hun paspoort niet terugkrijgen.

http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/539180/vluchteling-hussein-wilde-terug-naar-irak-toen-dat-niet-kon-verhing-hij-zich.html

19-01-2016, 23:24


or Alexander Bakker en Marieke van Essen
Den Haag -

Asielzoekers uit Irak willen massaal vrijwillig terug, maar lopen tegen een muur van bureaucratie aan. Medewerkers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) slaan hierover alarm.

Zaterdag pleegde de 30-jarige Irakees Hussein zelfmoord in een noodopvang in Alphen aan den Rijn. De asielzoeker wilde met spoed terug naar Irak, maar liep tegen zo veel dichte deuren aan dat hij uit wanhoop een einde maakte aan zijn leven.

Het IOM helpt (uitgeprocedeerde) asielzoekers met terugkeer naar hun land. Uit interne e-mails van deze organisatie, in handen van De Telegraaf, blijkt dat er veel Irakezen vrijwillig uit Nederland willen vertrekken. In december was er een vertrekpiek van 300 mensen. Naar verwachting blijft dat aantal stijgen.