Bekijk volle/desktop versie : Fries terrorist "met zak over hoofd uit pand gesleept"



19-01-2016, 23:01
De Nederlandse oud-militair Jitse Akse blijkt woensdag in de stad Arnhem met veel machtsvertoon te zijn opgepakt. Een arrestatieteam 'sleepte' de Fries uit Leeuwarden met wapens op hem gericht uit zijn schuilplek in Arnhem. Ook kreeg hij bij zijn arrestatie een zak over zijn hoofd. Dat zeggen vrienden en de advocaat van Akse.
Jitse Akse. © Ruben Meijerink.

Volgens de geweldsinstructie van de Nederlandse politie is de volgende fase het werkelijk schieten. "En dat op basis van een dossier met twee interviews...,'' reageert Akses advocaat Mireille Grinwis-Veldman. "Hij is zich rotgeschrokken.''

De oud-militair wordt door het Nederlandse openbaar ministerie (OM) verdacht van meervoudige moord op IS-strijders in Syrië. Woensdag werd Akse opgepakt, vrijdag voorlopig vrijgelaten. Zijn paspoort moest hij inleveren, evenals onder meer zijn mobiele telefoon.

Wereldwijde aandacht
Het Landelijk Parket van het OM bevestigt dat de Leeuwarder door een arrestatieteam is opgepakt. Dit gebeurt 'bij levensbedreigende situaties of situaties die levensbedreigend kunnen worden', zoals een gijzeling of een arrestatie van een vuurwapengevaarlijke verdachte.

Jitse Akse loopt enorme risico's door de wereldwijde aandacht voor zijn aanhouding, stelt zijn advocaat Grinwis-Veldman. "Justitie heeft hem in groot gevaar gebracht." Akse staat nu internationaal bekend als Nederlander die aan de zijde van de Koerdische YPG strijders van Islamitische Staat heeft omgebracht, aldus de advocaat.

Van de hand
Het OM wijst verantwoordelijkheid voor het mogelijk in gevaar brengen van Akse volstrekt van de hand. Woordvoerder Wim de Bruin van het Nederlandse Landelijk Parket: "Dit is echt helemaal onzin. Er is een onderzoek gestart tegen Akse en nu wordt onderzocht wat er is gebeurd en waar Akse bij betrokken is geweest.''

Akse heeft inmiddels 50.000 steunbetuigingen ontvangen. "Dat doet hem goed. Hij is ondergedoken om de rust weer te vinden," zegt zijn advocaat.

Op de vraag of Justitie zich verkeken heeft op de massale steunbetuigingen aan de oud-militair, zegt De Bruin: "Er valt niks te calculeren, het OM doet gewoon zijn werk."


http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2589534/2016/01/19/Fries-die-IS-ers-doodde-met-zak-over-hoofd-uit-pand-gesleept.dhtml