Bekijk volle/desktop versie : Jongens van 13 en 17 hielpen met wurging in lesbisch moordcomplot



08-01-2016, 21:45

Beveren-Waas -

Twee jongens van 13 en 17 jaar oud hebben geholpen bij de moord op een vrouw uit Beveren, van wie men twee jaar lang dacht dat ze in 2010 zichzelf had omgebracht door verhanging. De 13-jarige was te jong om uit handen gegeven te worden voor de feiten, maar de 17-jarige (nu 22) moet zich vanaf volgende week voor het Gentse hof van assisen verantwoorden, blijkt vrijdag uit de akte van beschuldiging.

Het lichaam van de 25-jarige Brenda Rollier werd op 1 juli 2010 in haar woning in Beveren aangetroffen door haar echtgenote Cindy De Laet en de nonkel van Rollier. De MUG-arts kwam ter plaatse, maar hij kon enkel het overlijden vaststellen. Er werd een kort onderzoek gevoerd naar de omstandigheden van het overlijden, maar alle elementen wezen volgens de speurders op zelfdoding door verhanging. Het koppel leefde al enkele maanden feitelijk gescheiden en Rollier, die depressief zou geweest zijn, had De Laet via sms gesmeekt om bij haar terug te komen.

Eind 2011 werd het onderzoek echter opnieuw geopend. De moeder van De Laet legde toen een verklaring af bij de lokale politie van Zwijndrecht. Ze getuigde dat Brigitte Van Raemdonck, die een affaire had met haar dochter, aan haar bekende dat ze Rollier vermoord had. Het duurde nog tot april 2012 vooraleer andere familieleden verhoord worden en het lesbisch moordcomplot aan het licht kwam. Uit het onderzoek bleek dat de feiten, met medeweten van De Laet, gepleegd werden door Brigitte Van Raemdonck, haar toen 17-jarige zoon Mathias Cop en een toen 13-jarige vriend van hem.

Hondenleiband

Van Raemdonck verklaarde uiteindelijk hoe De Laet het slachtoffer verdoofde met slaapmiddelen en daarna met haar nonkel ging wandelen met de honden. Van Raemdonck ging dan de woning binnen met haar zoon en zijn vriend. Ze had de jongens verteld dat het de bedoeling was het slachtoffer te doden en had hen ook geld beloofd. Het trio wurgde Rollier, die versuft in de zetel lag, en hing het lichaam op aan de trap met een hondenleiband.

Volgens Van Raemdonck heeft ze samen met De Laet het moordplan bedacht. De Laet gaf dat eerst ook toe maar trok die bekentenissen later weer in. Ze houdt vol dat ze alleen wist dat haar minnares Rollier “een lesje wou leren”. De jongens legden wel bekentenissen af. De jongste stelde dat Van Raemdonck met Rollier uit de zetel viel en dat hij zijn voet op de arm van het slachtoffer zette, terwijl Cop haar andere arm vasthield. Hij kreeg 50 euro van Cop na de feiten.

Nadat de feiten aan het licht kwamen, werd de jongste dader in een instelling geplaatst, maar omdat hij nog geen 16 jaar was op het moment van de feiten kon hij niet uit handen gegeven worden. Cop werd in 2013 al via een versnelde procedure uit handen gegeven door de jeugdrechter. Hij verschijnt vanaf volgende week met zijn moeder en Cindy De Laet voor het Gentse hof van assisen op beschuldiging van moord.

Dinsdag wordt de jury voor het proces samengesteld.

http://www.gva.be/cnt/dmf20160108_02056432/jongens-van-13-en-17-hielpen-met-wurging-in-lesbisch-moordcomplot