Bekijk volle/desktop versie : Denemarken wil juwelen asielzoekers innemen



Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22

20-12-2015, 09:05
Een plan van de Deense regering om asielzoekers te laten meebetalen aan hun opvang leidt tot ophef. Volgens een wetsvoorstel moeten binnenkomende vluchtelingen waardevolle bezittingen als juwelen en contant geld inleveren bij de grens. Ook asielzoekers die al in het land wonen vallen straks, als het aan de regering ligt, onder de nieuwe regels.

De bedoeling is dat de douane de bagage van de vluchtelingen doorzoekt en onder meer juwelen en alle cash boven de 400 euro in beslag neemt. Persoonlijke zaken als horloges, telefoons en trouwringen mogen ze houden, behalve als het "onbehoorlijk" zou zijn om de spullen niet in te nemen.

In de praktijk zal het er op neerkomen dat vluchtelingen alleen persoonlijke spullen met een waarde ver boven de 400 euro hoeven in te leveren, aldus een nieuwsbericht van het ministerie van Immigratie.

Volgens minister Støjberg is de maatregel nodig om de asielzoekersopvang betaalbaar te houden. Net als andere Europese landen heeft Denemarken dit jaar te maken met een aanzienlijke stijging van de instroom.

Nazi-praktijken
Zowel in binnen- als buitenland wordt met afschuw gereageerd. Tegenstanders vergelijken het plan met wat de nazi's in de Tweede Wereldoorlog met de Joden deden. Verder is de Deense oppositie bang voor het imago van Denemarken in het buitenland.

Denemarken heeft sinds afgelopen zomer een liberale minderheidsregering die gedoogsteun krijgt van de nationalistische Deense Volkspartij. Sindsdien zijn er al meer maatregelen genomen om immigratie aan banden te leggen.

Het wetsvoorstel wordt in januari in het Deense parlement behandeld. Als dat instemt, wordt de wet in februari van kracht.

http://nos.nl/artikel/2076294-denemarken-wil-juwelen-asielzoekers-innemen.html

20-12-2015, 09:21


In Denemarken ligt er een nieuw wetsvoorstel op tafel die stelt dat geld en waardevolle bezittingen afgenomen mogen worden van vluchtelingen, om de kosten te betalen. Tegenstanders noemen het voorstel 'kleinzielig en wreed'.

De voorbije maanden heeft Denemarken een vrij hard standpunt ingenomen tegenover vluchtelingen. In september werd er bijvoorbeeld een advertentie geplaatst in Libanese kranten met een boodschap voor buitenlanders die overwegen om asiel aan te vragen: 'Kom niet naar Denemarken.'

Op dit moment discussieert het land over een andere, extremere stap. De overheid overweegt een wet die autoriteiten toestaat om juwelen in beslag te nemen van vluchtelingen die het land binnenkomen. Het voorstel zal bijna zeker goedgekeurd worden in het parlement, zo meldt The Washington Post.

In februari al van kracht

'Het wetsvoorstel, dat op 10 december werd voorgesteld, geeft Deense autoriteiten de macht om kleren en bagage van asielzoekers te doorzoeken, om zo kostbare spullen te vinden waarmee de onkosten betaald kunnen worden', zo liet het Deense ministerie van Integrati weten aan the Washington Post.

De wet zou ook een invloed hebben op vluchtelingen die al in het land zijn. Het voorstel zou in januari goedgekeurd worden en in februari van kracht gaan. Autoriteiten zouden geld en waardevolle spullen in beslag mogen nemen, die ze duur genoeg achten.

Volgens het Ministerie van Integratie 'zal de nieuwe regeling enkel van kracht zijn op bezittingen met een zekere waarde'.

Vreemdelingen mogen wel bezittingen houden die noodzakelijk zijn om een bescheiden standaard leven te leiden, zoals horloges en gsm's. Ook spullen met een persoonlijke, sentimentele waarde zullen niet afgepakt worden, tenzij ze veel waard zijn.'

'Kleinzielig en wreed'

Het voorstel werd afgeschilderd als 'kleinzielig en wreed' en tegenstanders hebben zich openlijk afgevraagd of de regering 'ook de gouden tanden van asielzoekers zal trekken?' Het idee van juwelen af te pakken van vluchtelingen, heeft een bittere connotatie in Europa. De nazi's namen immers grote hoeveelheden goud en andere kostbaarheden van de Joden in beslag.

Het Deense ministerie van Integratie benadrukte dat volgens huidige regels, vluchtelingen met genoeg geld al zelf voor hun verblijf moeten betalen. Volgens experten is de Deense regering niet zozeer geïnteresseerd in het geld, dan wel in de boodschap die de maatregel uitzendt.

'Europa heeft momenteel te kampen met een zeer hoog aantal vluchtelingen, waarvan Denemarken haar deel opneemt', verdedigde het Deense ministerie van Integratie de wet. 'Een teveel aan vluchtelingen zet druk op de Deense samenleving en maakt het moeilijker om een succesvolle integratie te garanderen.'

'Doel is om vluchtelingen te steunen'

'Vluchtelingen die een verblijfsvergunning krijgen, kunnen gebruik maken van gratis Deens onderwijs en gezondheidszorg, net als iedereen in Denemarken.' Het land heft ook integratieprocedures, die tot drie jaar duren. Ze bevatten bijvoorbeeld een taal- en jobtraining. 'Het doel van de Deense integratie-inspanning is om vluchtelingen te steunen zodat de burgers worden die deelnemen aan onze samenleving en financieel onafhankelijk zijn.'

Volgens critici probeert Denemarken erg hard om zich te portretteren als een bestemming waar weinig vluchtelingen heen willen gaan. De Deense regering heeft onlangs sociale voordelen voor vluchtelingen met de helft verminderd. Zelfs nadat buurland Zweden recentelijk beperkingen verhoogde omdat het overspoeld werd door een vluchtelingeninstroom, was Denemarken snel om te benadrukken dat haar beleid beperkter was.

'Dit komt overeen met het algemene Deense asielbeleid waarbij er geprobeerd wordt om een minder welkome positie voor vluchtelingen te onderhouden en te communiceren, dan haar buurlanden', aldus Zachary Whyte, asiel- en integratieonderzoeker aan de Universiteit van Kopenhagen

20-12-2015, 09:52
Dit is echt absurd. Echt waanzin.
Het (blijkbaar) dunne laagje beschaving wat ik dacht dat we hadden lijkt gesmolten. En onder dit laagje is een iets heel engs los gekomen. Bah.

20-12-2015, 10:06
De Varkenspest lees nazisme is weer uitgebroken en hoe..

20-12-2015, 10:07



Citaat door Dramaqueen_:
De Varkenspest lees nazisme is weer uitgebroken en hoe..
Waarom zouden deze mensen geen bijdrage mogen leveren ? Wanneer je in Nederland een uitkering wil aanvragen wordt er ook gekeken naar eigen vermogen. Als die boven een bepaalde waarde uitstijgt zal men eerst een beroep moeten doen op dat eigen vermogen alvorens men aanspraak kan maken op een uitkering dus zo vreemd is dit voorstel niet. Je haalt de nazi's er wel erg snel bij.

20-12-2015, 10:17
En de gouden vullingen niet vergeten hey.

20-12-2015, 11:18
prima voor wat hoort wat he en die iphone ook inleveren nu meteen

20-12-2015, 11:22
en die nikes!

20-12-2015, 11:23
Niets meer dan logisch, EU heeft heel veel moeite om dit allemaal te bekostigen

20-12-2015, 11:24

Citaat door Dramaqueen_:
De Varkenspest lees nazisme is weer uitgebroken en hoe..
Zeg dat tegen jouw vrienden op het Arabisch schiereiland........... Die helpen deze mensen helemaal niet.

20-12-2015, 11:25
Op zich is het niet onzinnig om het draagkrachtbeginsel op enigerlei wijze toe te passen. Dat geldt tenslotte ook voor de autochtone inwoners wanneer deze door de staat worden onderhouden.

20-12-2015, 11:34
Wie niets (of nauwelijks iets) heeft blijft buiten schot in dit voorstel.
Ik vind het een prima voorstel.
Wie vindt dat de lasten alleen maar bij de lokale bevolking moeten worden neergelegd heeft naar mijn mening pas een foute agenda.

20-12-2015, 11:34



Citaat door 33875:
Zeg dat tegen jouw vrienden op het Arabisch schiereiland........... Die helpen deze mensen helemaal niet.
Vraag je moer. Oke?

20-12-2015, 11:35

Citaat door Svengali:
Waarom zouden deze mensen geen bijdrage mogen leveren ? Wanneer je in Nederland een uitkering wil aanvragen wordt er ook gekeken naar eigen vermogen. Als die boven een bepaalde waarde uitstijgt zal men eerst een beroep moeten doen op dat eigen vermogen alvorens men aanspraak kan maken op een uitkering dus zo vreemd is dit voorstel niet. Je haalt de nazi's er wel erg snel bij.
Die vergelijking is eerder gemaakt zie artikel.En dat niet zomaar..

20-12-2015, 11:49
met hun nazi poten van andermans spullen blijven Gore smeerlappen
Dit is zwaar misbruik maken van de situatie.
Enige wat die arme mensen nog bezitten word ze afgepakt.

Pagina's : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22