Bekijk volle/desktop versie : EU: Turkije laks met aanpak corruptie en partijdigheid



15-12-2015, 19:00
Het wordt hoog tijd dat Turkije iets doet aan de enorme tekortkomingen op het gebied van de rechtsstaat en de verslechtering van de vrijheid van meningsuiting en de pers een halt toeroepen. Die boodschap geven de Europese lidstaten dinsdag in conclusies over het uitbreidingsbeleid van de landenunie.

De Europese Unie blies maandag de onderhandelingen met Turkije over toetreding dan wel nieuw leven in, maar ontwikkelingen in dat land zijn 'reden voor serieuze zorg'. Zo moet de ondermijning van de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de rechtspraak snel worden teruggedraaid. De EU is met name bezorgd over rechtszaken tegen kritische media, journalisten, schrijvers en gebruikers van sociale media.

Ook is Turkije veel te laks met het bestrijden van corruptie, aldus de EU. Als Turkije al deze problemen niet oplost, blijft een EU-lidmaatschap buiten bereik. Diverse Europese regeringsleiders hebben herhaaldelijk gezegd dat met de criteria voor toelating niet wordt gemarchandeerd. Van de 35 hoofdstukken waarover moet worden onderhandeld, is slechts één hoofdstuk (voorlopig) afgesloten. Over iets minder dan de helft wordt onderhandeld.

Positief punt
Een positief punt is dat het land goed bezig is zijn wetgeving, vooral op economisch gebied, op een lijn te krijgen met Europa, aldus de EU. Maandag werd hoofdstuk 17, over economisch en monetair beleid, geopend. De Europese Unie schrijft dat als Turkije hard doorwerkt volgend jaar met nog drie hoofdstukken kan worden begonnen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1013/Buitenland/article/detail/4208350/2015/12/15/EU-Turkije-laks-met-aanpak-corruptie-en-partijdigheid.dhtml