Bekijk volle/desktop versie : “Dreiging doet islamofobie politie naar buiten komen”



14-12-2015, 19:43
“In het kader van de vorming van politiekorpsen stellen we vast dat er nog veel xenofobie, en meer bepaald islamofobie, heerst bij politiediensten. Het huidige dreigingsniveau heeft blijkbaar als gevolg dat latente gevoelens van racisme ook sneller en heviger tot uiting komen en resulteren in geweld”, zegt Patrick Charlier, directeur van het Interfederaal Gelijkekansencentrum, naar aanleiding van de “vernederende politiecontrole ” waarvan acteur Zouzou Ben Chikha dit weekend het slachtoffer werd.
“De incidenten stapelen zich op: de hardhandige controles van islamexpert Montasser AlDe’emeh en acteur Zouzou Ben Chika, maar ook het politieoptreden tegen jongeren met migratieachtergrond in Kortrijk en in Antwerpen... dat is allemaal te veel om gewoon aan toeval te wijten”, zegt Charlier. “Dit moet zeker onderzocht worden door een onafhankelijke inspectiedienst, zoals Comité P”, meent Charlier. “Ook wij als Centrum zullen een onderzoek instellen, als ons dat gevraagd wordt.”

In het kader van een overeenkomst met het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt het Interfederaal Gelijkekansencentrum al jaren samen met de politie, aldus Charlier. “We geven vormingen aan politiekorpsen, en we publiceren daar ook rapporten over”, zegt Charlier. “Dan blijkt dat er sprake is van racisme, specifiek tegen moslims van Maghrebijnse oorsprong.”

“Anderzijds ben ik wel blij dat bijvoorbeeld commissaris-generaal Catherine De Bolle, de baas van de federale politie, begrip en respect vraagt voor diversiteit. Want als de politie zich racistisch opstelt, dan zal dat ten koste gaan van haar effectiviteit”, besluit Charlier. “De politie moet er zijn voor àlle burgers.”

http://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151214_02020130