Bekijk volle/desktop versie : Zolang Rusland en Turkije (bek)vechten, wrijft IS zich in de handen



26-11-2015, 11:00
http://www.hln.be/hln/nl/33982/Islamitische-Staat/article/detail/2537326/2015/11/26/Zolang-Rusland-en-Turkije-bek-vechten-wrijft-IS-zich-in-de-handen.dhtml


Citaat:
Zolang Rusland en Turkije (bek)vechten, wrijft IS zich in de handen

Militanten van IS hebben al honderden Turkse en Russische burgers omgebracht. Desondanks raken Ankara en Moskou het niet eens over een gezamenlijke koers om de terreurorganisatie te bekampen. IS lacht in zijn vuistje.

De Russische SU-24 bommenwerper stortte neer in een gebied in Syrië dat mijlenver verwijderd is van de regio die IS controleert. En toch is het de terreurgroepering die profiteert van de situatie. Als het neerhalen van de Russische jet door Turkije één ding aantoont dan is het wel dat er van een eensgezinde coalitie tegen IS nog lang geen sprake is, alle inspanningen van diplomaten ten spijt.

Poetin en Erdogan maken zich sterk dat de strijd tegen IS voor Rusland en Turkije een topprioriteit is. Op het terrein is daar nochtans bitter weinig van te merken. De Russische bombardementen viseren voornamelijk stellingen van rebellengroeperingen die vechten tegen het regime van Assad en weerstand bieden aan IS. De Turkse agressie richt zich in de eerste plaats op de Koerden die er net het best in slagen om de moslimextremisten te verdrijven.

Belangen
Zowel de Turken als de Russen beschieten de tegenstanders van IS en nu hebben ze het ook nog eens op elkaar gemunt. De incidenten en tegenstrijdige belangen zijn niet meer op één hand te tellen. Ankara beweert dat het neergehaalde Russische gevechtsvliegtuig zich op Turks grondgebied bevond. Moskou spreekt dat tegen: de Su-24 werd neergehaald op Syrisch grondgebied.

Provocatie
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zei dat het om "een geplande provocatie" ging. Moskou werpt Turkije voor de voeten dat men het toestel bewust in een hinderlaag heeft gelokt. Als reactie heeft het Kremlin luchtafweerraketten naar Syrië gestuurd die ook het Zuidoosten van Turkije kunnen treffen.

Zwaar getroffen
Bij aanslagen van IS kwamen de voorbije maanden honderden Turkse en Russische burgers om. Zelfmoordterroristen bliezen zich op in de Turkse grensplaats Suruc en in hoofdstad Ankara. Militanten van de terreurorganisatie smokkelden een bom aan boord van een Russisch passagiersvliegtuig dat kort na het opstijgen crashte boven de Egyptische Sinaïwoestijn. Beide landen werden zwaar getroffen maar deze gruwelijke aanvallen hebben er niet toe geleid dat Turkije en Rusland hun militaire krachten bundelen tegen IS.

Het hoeft dan ook niet te verbazen dat moslimextremisten op sociale media geamuseerd staan toe te kijken. "God zij geprezen! Nu schieten de kruisvaarders en hun vazallen elkaar uit de lucht", schreef een jihadi. "Dat is opnieuw een teken dat we de coalitie van de kruisvaarders en de zionisten niet moeten vrezen", tweette een andere militant.

Het voorval doorkruist inderdaad het offensief van François Hollande om een globale anti-IS-coalitie op de been te brengen in dewelke Frankrijk dan het bindmiddel tussen Rusland en de Verenigde Staten wil zijn. Terwijl de Franse president na de aanslagen in Parijs IS wil vernietigen, is de terreurorganisatie voor Rusland slechts één van de vele vijanden. Na het neerhalen van de Russische SU-24 zal het voor Hollande nog moeilijk worden om Poetin te overtuigen van een koerswissel. De strategen van IS wrijven zich ondertussen in hun handen.