Bekijk volle/desktop versie : Pakistan: vliegtuigen uit EU met asielzoekers mogen niet landen



23-11-2015, 18:41
De Pakistaanse autoriteiten staan niet langer toe dat asielzoekers die via Pakistan naar de EU zijn gereisd, weer teruggestuurd worden. Vliegtuigen uit EU-landen met afgewezen vluchtelingen aan boord mogen niet meer in Pakistan landen, heeft minister van Binnenlandse Zaken Nisar verklaard.

Als dat tóch gebeurt, zal de verantwoordelijke luchtvaartmaatschappij hard worden aangepakt, aldus Nisar.

Daarbij gaat het niet alleen om Pakistanen, maar bijvoorbeeld ook om Afghanen. Vorig jaar heeft de EU duizenden asielzoekers teruggestuurd naar Pakistan.

Minister Nisar deed zijn scherpe uitspraken na een onderhoud met Europees Commissaris voor migratiezaken Avramopoulos. Die was naar Islamabad gereisd om Pakistan ertoe te bewegen zich te houden aan het terugkeerakkoord uit 2009.

Daarin beloofde Pakistan afgewezen vluchtelingen die via Pakistan waren gereisd, weer terug te nemen.

Geen grondig onderzoek
Vorige week werd duidelijk dat Pakistan deze afspraak heeft opgeschort. Volgens de Pakistaanse autoriteiten deporteert de EU Pakistanen, zonder dat er grondig onderzoek aan vooraf is gegaan.

Ook de kwalificatie 'potentiële terrorist' waarmee sommige afgewezen asielzoekers op het vliegtuig naar Pakistan zijn gezet, is volgens Nisar "onacceptabel".

Hij voegde eraan toe dat de EU-lidstaten deze mensen dan maar zelf moeten berechten.

Vanwege de vluchtelingencrisis is Brussel er veel aan gelegen om afgewezen asielzoekers snel terug te sturen naar hun land van herkomst.


http://nos.nl/artikel/2070964-pakistan-vliegtuigen-uit-eu-met-asielzoekers-mogen-niet-landen.html