Bekijk volle/desktop versie : Vasten van Ashura



16-10-2015, 07:43
Vasten van 'Ashura!

Vandaag, donderdag 15 oktober, is de eerste dag van de islamitische maand Muharram.

Muharram is tevens de eerste maand van onze islamitische kalender. Vandaag is dus de eerste dag van het islamitisch nieuwjaar, het jaar 1437.

Dat betekent dat de verhuizing (Hidjra) van onze profeet vrede zij met hem van Mekka naar Medina 1437 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Aangezien 'Umar - moge Allah tevreden met hem zijn - deze gebeurtenis heeft aangesteld als de eerste dag van de islamitische kalender.

'Ashura
Het is sterk aanbevolen om de tiende dag van de maand Muharram te vasten, oftewel 'Ashura. Deze komt dit jaar overeen met zaterdag 24 oktober.

De reden achter het vasten van 'Ashura
Nadat de profeet vrede zij met hem van Mekka naar Medina verhuisde, merkte hij op dat de Joden 'Ashura vasten. Toen hij hen vroeg wat de aanleiding daarvoor is, antwoordden zij dat het de dag is waarop Allah de profeet Moesa - vrede zij met hem - en zijn volk van de tiran Fir'awn redde. En dat Moesa uit dankbaarheid aan Allah deze dag vastte en dat zij hem daarin volgen.

Hierop zei de profeet vrede zij met hem dat de moslims meer recht hebben op (het volgen van) Moesa dan de Joden, waarop hij de moslims beval om deze dag te vasten. [Hadith in Bukhari]

Verdienste van het vasten van 'Ashura
De profeet vrede zij met hem zei over de verdienste van het vasten van ‘Ashura dat het de (kleine) zonden van het voorgaande jaar kwijtscheldt. [Hadith in Sahih Muslim]

Het is aanbevolen om samen met ‘Ashura een dag ervoor of erna te vasten. Het beste is een dag ervoor, oftewel vrijdag 23 oktober.

Verder is het aanbevolen voor wie daartoe in staat is om ook veel andere dagen van de maand Muharram te vasten. De profeet vrede zij met hem zei:

"Het beste vasten na Ramadan is het vasten van de maand van Allah: Muharram." [Hadith in Sahih Muslim]

Wie nog dagen van Ramadan moet inhalen
Voor degenen die nog dagen van Ramadan moeten inhalen, is het ook aanbevolen om de dag van ‘Ashura te vasten. Zij mogen dit doen met de intentie van én het inhalen van Ramadan én de verdienste van de dag van 'Ashura. Alhoewel het beter is dat zij de dag van 'Ashura apart vasten en de gemiste dagen op een later tijdstip inhalen.

Beste broeders en zusters:

Vast vrijdag 23 en zaterdag 24 oktober en spoor de mensen om jou heen aan om te vasten. Hopend op de vergiffenis van Allah en in navolging van de Sunnah van onze nobele profeet Muhammad vrede zij met hem. Zonsondergang is deze dagen redelijk vroeg; een makkelijke buit dus die je niet mag mislopen!

PS. De datum die verschijnt op Saudische zenders, zoals de live zenders van Mekka en Medina, of op je (fajr) horloge, is de datum volgens een vooraf ingestelde kalender. Deze verschilt dit jaar met de werkelijke datum, welke tot stand komt door het aanschouwen van de nieuwe maan. Het Hooggerechtshof van Saudi Arabië, het officiële orgaan dat gaat over het bepalen van de aanvang van een nieuwe maand, heeft bericht dat donderdag 15 oktober de eerste dag van Muharram is. Laat een afwijkende datum elders dus geen reden van verwarring zijn.

Was u nog niet aangemeld voor onze mailinglijst, dan kunt u dit simpel doen via:

Kennisviamail.nl
Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [Sahih Muslim]

Abulfadl.
Student aan de Universiteit van Medina, Saudi Arabië.

1 Muharram 1437
- 15 oktober 2015 -

20-10-2015, 10:27


Goed dat je deze topic geopend hebt want het zijn belangrijke dagen voor een moslim om te weten.