Bekijk volle/desktop versie : Kan iemand een excuus van onwetendheid hebben in het begaan van grote Shirk? –



16-10-2015, 03:06
Shaykh ‘Abdoellaah al-Ghoenaymaan


Vraagsteller:
Kan iemand geëxcuseerd worden als hij iets of iemand anders dan Allaah aanbidt, zoals bijvoorbeeld gedaan wordt door de aanbidders van graven? Kunnen zij geëxcuseerd worden als ze het uit onwetendheid doen en kunnen ze dus Moslims blijven?


Antwoord door Shaykh ‘Abdoellaah al-Ghoenaymaan:

Betreffende het alleenrecht van Allaah met betrekking tot aanbiddingen, en het afstand houden van Shirk; hierin kan men niet geëxcuseerd worden vanwege onwetendheid. Dit is omdat het hier gaat om het fundament van de Islamitische boodschap. En we dienen te weten dat het geen voorwaarde is om eerst het bewijs voor te leggen aan iemand (alvorens Takfier te verrichten), in de zin van een persoon die hem tot in zijn huis komt overleveren waarmee de Boodschapper (Sallallaahoe ‘alaihie Wasallam) is gezonden. Want degene die verzaakt om kennis op te doen over de Tawhied -wat het fundament van de Islaam is-, en hier niet naar omkeert; zo iemand wordt dan niet geëxcuseerd.

Dit betekent echter niet dat er (gelijk) over hem wordt geoordeeld met de doodstraf! Echter moet hij eerst worden opgeroepen tot de Islaam. En indien hij dan koppig weigert om terug te keren tot de Islamitische religie; dan pas wordt hij veroordeeld voor afvalligheid, wat de doodstraf is. En degene die dergelijke wetten uitvoert is de leider (en dus niet de mens op eigen houtje)!


——————————————————-
Vertaling door: Aboe Roewaahah al-Maghribie

16-10-2015, 03:23



Citaat door Iqbal:
We weten het niet, en we kunnen niet weten wie al dan niet geëxcuseerd wordt; dit is taak van God in hiernamaals, of is het soms moeilijk om te vatten?


Heeft niets met religie te maken, het heeft bestaan om wereldse redenen toen, en verder bestaat het in hoe mensen tekst begrijpen en waarin eeuwenlang verwarring zijn toegebracht tussen tijdelijke en tijdeloze zaken.
Ik denk dat je bedoeld dat Allah Diegene is die bepaald of iemand geexcuseerd wordt of niet? Als je dit bedoeld ben ik het met je eens. Maar Allah ta'ala heeft de Qor'an geopenbaard aan de profeet Muhammad sallallahu 'alayhi wa sallam, en dit is het Woord van Allah. Dus als in de Qor'an staat dat iemand die Grote Shirk pleegt, niet geexcuseerd wordt, is dit dus het oordeel van Allah ta'ala, begrijp je?

Netzoals dat je takfir doet op diegene waar Allah en zijn profeet takfir op doen. Als in de Qor'an of Sunnah staat dat type persoon A(bijvoorbeeld iemand die dua doet naar iemand anders dan Allah) een mushrik/kafir is, moet jij dus ook iedereen die hetzelfde type persoon A is, tot mushrik/kafir verklaren. Want als jij dit niet doet, dan ontken je hiermee dus de Qor'an, begrijp je? Want Allah zegt zo iemand is kafir, en jij ontkent dit dan.

16-10-2015, 03:54
Allah ta'ala zegt:

إِنَّ ٱللَّهَ لَا يَغۡفِرُ أَن يُشۡرَكَ بِهِۦ وَيَغۡفِرُ مَا دُونَ ذَٲلِكَ لِمَن يَشَآءُxۚ وَمَن يُشۡرِكۡ بِٱللَّهِ فَقَدۡ ضَلَّ ضَلَـٰلاَۢ بَعِيدًا
"Indeed, Allah does not forgive association with Him, but He forgives what is less than that for whom He wills. And he who associates others with Allah has certainly gone far astray."

Surah an-Nisa 116