Bekijk volle/desktop versie : Verdachte toiletbezoeker Thalys is 16 jaar oud en vermoedelijk zwartrijder



19-09-2015, 18:53
De verdachte die zich vrijdagochtend opsloot in het toilet van de Thalys op het Centraal Station in Rotterdam is een 16-jarige jongen die vermoedelijk als zwartrijder naar Frankrijk wilde. Het onderzoek loopt nog maar er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat hij een misdrijf wilde plegen. Dat heeft de politie zaterdag bekendgemaakt.
Surveillerende agenten zagen de jongen rond 07.00 uur de trein in rennen, waarna hij zich verschanste op de wc. Toen de agenten hem vroegen de deur open te doen, reageerde hij niet. Daarop werd uit voorzorg de trein ontruimd en een groot deel van het station - negen perrons - afgezet.

Televisiekijkers konden enkele uren later live zien hoe een arrestatieteam met getrokken wapens en een politiehond de jongen uit de trein haalde. Toen de agenten hem wilden blinddoeken leek de jongen onwel te worden, waarna hij in de trein werd gelegd. Later werd hij met hyperventilatie naar het ziekenhuis gebracht.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) vond geen explosieven. Ook in de rugtas van de jongen bleken geen verdachte spullen te zitten.

Ook een deel van station Antwerpen Centraal werd ontruimd nadat een verdacht koffertje was gevonden in de intercity tussen Brussel en Amsterdam. Met het oog op de situatie in Rotterdam wilde de Belgische politie geen risico's nemen; het koffertje werd tot ontploffing gebracht. Er bleken alleen kleren in te zitten.

http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/2461456/2015/09/19/Verdachte-toiletbezoeker-Thalys-is-16-jaar-oud-en-vermoedelijk-zwartrijder.dhtml