Bekijk volle/desktop versie : Amsterdamse krijg vier jaar cel voor gewelddadige overval op 99-jarige



10-09-2015, 15:07
De 52-jarige Hermine V. uit Amsterdam en de 49-jarige Hendriëtte W. uit Hilversum zijn door de rechtbank in Utrecht veroordeeld voor een woningoverval bij een 99-jarige vrouw in Baarn. Beide verdachten kregen vier jaar gevangenisstraf.

De vrouw uit Hilversum werkte als thuiszorgmedewerkster bij de hoogbejaarde dame. Ze wilde met haar vriendin sieraden van het slachtoffer stelen. In het donker slopen de twee haar slaapkamer binnen en probeerden daar om twee gouden armbanden van haar pols te trekken.

Ze overvielen de vrouw in haar bed, hebben haar hardhandig vastgepakt en bij de keel gegrepen. De vrouw verzette zich hevig. Ze werd later aangetroffen met bloeduitstortingen op haar gezicht en bij haar keel, en met blauwe plekken op haar armen.

Kwetsbare slachtoffer
De rechtbank oordeelde dat beide vrouwen gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor het plegen van de overval. De rechtbank neemt het de twee vrouwen bijzonder kwalijk dat zij voor eigen financieel gewin een zeer kwetsbare vrouw hebben overvallen.

De rechtbank hield bij het opleggen van de straf onder meer rekening met de enorme impact die de overval op de 99-jarige vrouw heeft gehad. De vrouw woonde nog zelfstandig, maar ging na de overval zo achteruit dat ze zich gedwongen zag om naar een zorginstelling te verhuizen. Haar fysieke klachten zijn toegenomen. Ook is ze haar vertrouwen en gevoel van veiligheid kwijtgeraakt.

Naast de celstraf moeten de vrouwen samen 2000 euro immateriële schadevergoeding aan de vrouw betalen. De daders moeten de vier jaar uitzitten, met aftrek van voorarrest. De rechtbank ziet geen reden voor een deel voorwaardelijke straf.

http://www.parool.nl/parool/nl/7/MISDAAD/article/detail/4139439/2015/09/10/Amsterdamse-krijg-vier-jaar-cel-voor-gewelddadige-overval-op-99-jarige.dhtml