Bekijk volle/desktop versie : Op Mexicaanse trapveldjes doen PSV-shirts het goed



18-08-2015, 15:32
De Mexicaan Andrés Guardado was vorig seizoen een sleutelspeler bij kampioen PSV, en gisteren blonk hij uit tegen FC Groningen (2-0). Hij krijgt in Eindhoven gezelschap van zijn landgenoot Héctor Moreno. Mede daardoor is PSV een van de populairste clubs in Mexico.

MEXICO-STAD
Wie de gemiddelde Mexicaan een vraag stelt over het Nederlandse voetbal, kan meestal rekenen op twee antwoorden: '¡No era penal!' ('Het wás geen penalty!') en 'PSV'. Arjen Robben mogen de meeste Mexicanen dan nog altijd niet vergeven hebben om zijn, in hun ogen, schwalbe in de (door Oranje gewonnen) achtste finale van het WK vorig jaar in Brazilië, over de Eindhovense club zijn ze heel wat positiever.
Centrumverdediger Héctor Moreno, die eerder van eind 2007 tot 2011 voor AZ uitkwam, is alweer de vierde Mexicaan die bij PSV belandt. Hij keek gisteren tijdens de eerste thuiswedstrijd van het seizoen tegen FC Groningen nog vanaf de tribune toe.
Eerder, in het vorige decennium, speelden Maza Rodríguez en Carlos Salcido voor de club en in de huidige selectie voegt Moreno zich bij landgenoot Andrés Guardado. Zoiets gaat in het qua voetbal bijzonder chauvinistische Mexico niet ongemerkt voorbij.

"PSV is op dit moment verreweg de bekendste en populairste Nederlandse voetbalclub in Mexico", zegt sportjournalist Omar Flores van Excelsior, een van de grootste dagbladen van Mexico-Stad. "In het verleden was het qua internationale uitstraling alleen Ajax wat hier de klok sloeg. Geen team in Europa heeft de afgelopen jaren echter zoveel Mexicanen in dienst genomen als PSV, en dat zie je terug in het imago van de club. Als je bijvoorbeeld naar trapveldjes gaat, zie je altijd wel iemand met het shirt van PSV spelen."

De populariteit van de Eindhovenaren is terug te zien in de straten van de hoofdstad. In het oude centrum van de metropool, waar schimmige winkeltjes namaak merkkleding en illegaal gekopieerde cd's en dvd's verkopen, zijn het uiteraard vooral veel shirts van Real Madrid, Manchester United en vooral Barcelona te zien.
Maar voor zover er ook Nederlandse voetbalshirts worden verkocht, zijn dat vooral die van het Nederlands elftal en PSV. Ajax-tenues zijn er nu veel minder populair dan voorheen en van Feyenoord hebben de meeste Mexicanen nog nooit gehoord.
Het is niet alleen dat PSV zich op de Mexicaanse spelersmarkt heeft begeven, het is ook de manier waarop de Mexicanen worden behandeld in Nederland. Zo is het mozaiek in de vorm van de Mexicaanse vlag dat de PSV-fans in april op de tribune toonden ter ere van Andrés Guardado in zijn vaderland niet onopgemerkt gebleven.

Vooral voetbalfans in Guadalajara, de tweede stad van het land, hebben een warme band met Eindhoven. Carlos Salcido en Maza Rodríguez komen uit de school van Chivas, de grootste club van de stad en een van de traditionele topteams in de Mexicaanse competitie. Guardado begon zijn carrière bij de kleinere studentenclub Atlas.
"De band die PSV heeft met Guadalajara, heeft ervoor gezorgd dat de club hier meer op de voetbalkaart staat dan Europese topclubs die eigenlijk populairder zouden moeten zijn", zegt de Brit Tom Marshall, correspondent van sportzender ESPN in Guadalajara. "De impact van Guardado's spel in Eindhoven is enorm en de manier waarop hij door de fans daar wordt behandeld heeft voor een hele positieve indruk gezorgd in deze stad."

Overigens betekent dat volgens Marshall niet dat er hele volksstammen in Guadalajara rondlopen in Eindhovense kleuren. "Dat is ook niet nodig", zegt hij lachend. "Het tenue van Chivas lijkt zo veel op dat van PSV dat je met een Chivas-shirt met de naam Salcido erop al goed zit."

Trouw

18-08-2015, 15:35


Ze werken hard en ze voetballen uit hun hart ..die Moreno zal het ook goed doen

18-08-2015, 16:00

Citaat door Izzy:

van Feyenoord hebben de meeste Mexicanen nog nooit gehoord.


lol