Bekijk volle/desktop versie : Huiselijk geweld eist jaarlijks tientallen doden



18-08-2015, 03:09
MADRID - De Spaanse beroepsvereniging van openbaar aanklagers UPF veroordeelt het huiselijk geweld dat in Spanje de afgelopen 12 jaar al bijna 800 vrouwen het leven kostte. Vaak was de dader de partner of ex-partner van het slachtoffer.



De UPF is van mening dat de overheid prioriteit moet geven aan het voorkomen van huiselijk geweld. Er moet meer geld vrijgemaakt worden zodat instellingen van gezondheidszorg, onderwijs en justitie de handen ineen kunnen slaan. Er moet meer algemene voorlichting komen en er is betere opvang voor de slachtoffers nodig.

Verdrag van Istanbul

In 2011 is door de Raad van Europa het 'Verdrag voor Preventie en Bestrijding van Geweld tegen Vrouwen en Huiselijk Geweld' aangenomen. Dit verdrag vormt een internationaal, juridisch bindend en alomvattend instrument om geweld te voorkomen, slachtoffers te beschermen en een eind te maken aan de straffeloosheid van de daders. Lidstaten moeten samen met diverse uitvoerende organisaties campagnes voeren, onder meer om burgers bewust te maken van de gevolgen van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld. Volgens de UPF is er hiervan in Spanje nog niet veel terecht gekomen door de forse bezuinigingen.

Dodelijke slachtoffers

Directe aanleiding voor de oproep van de UPF was de moord op twee jonge vrouwen deze week in het Spaanse Palomera. Alleen deze maand al zijn er in Spanje 9 slachtoffers van huiselijk geweld te betreuren. Zo werden in Barcelona een vrouw en haar twee kinderen doodgeschoten en werd een andere vrouw neergestoken. In Pontevedra doodde een vader zijn dochters van 4 en 9 jaar en in Valencia overleed een vrouw aan de gevolgen van een brand die door haar man was aangestoken.

Kinderen

Deze delicten vonden allemaal plaats in huiselijke kring. Niet alleen vrouwen zijn slachtoffer van huiselijk geweld, ook het aantal kinderen dat door eigen vader of partner van moeder vermoord wordt, neemt schrikbarend toe. Volgens de Spaanse krant El País waren dit jaar onder de 23 dodelijke slachtoffers acht minderjarigen. Het lijkt erop dat daders vaker via de kinderen wraak willen nemen op de partner of ex-partner.

Aangifte

Volgens cijfers van de Spaanse overheid doen maar weinig vrouwen aangifte van huiselijk geweld. Van de 23 slachtoffers die er dit jaar al gevallen zijn, hebben maar vier personen van te voren aangifte gedaan van bedreiging of geweld. Volgens cijfers van het Spaanse ministerie van Volksgezondheid, Sociale Zekerheid en Gelijke behandeling blijft het aantal aangiftes van huiselijk geweld al jaren gelijk. In 2007 werden 126.293 aangiftes gedaan, het jaar erna nam dat toe tot 142.125, daarna liep het jaarlijks terug tot 124.893 in 2013. In 2014 nam het weer iets toe tot 126.742 aangiftes. Tussen 2003 en 2015 vielen er in Spanje in totaal 775 dodelijke slachtoffers.

Balearen

Volgens het Spaanse Instituut voor Familieaangelegenheden IPFB vindt het meeste geweld tegen vrouwen plaats op de Balearen. Van elke 10.000 vrouwen worden er op de Balearen gemiddeld 20,18 geconfronteerd met geweld, terwijl het landelijke gemiddelde op 13,21 ligt. Opvallend is dat geweld binnen het huwelijk de afgelopen jaren iets is afgenomen, terwijl het geweld tussen ex-partners juist is toegenomen.

Nederland

Nederland werd vorige week opgeschrikt door de moord op een verpleegkundige. De vermoedelijke dader is de ex-vriend van de vrouw. Zijzelf en enkele andere vrouwen hadden al meerdere malen aangifte tegen de man gedaan wegens bedreiging en verboden wapenbezit. De politie nam deze aangiftes echter niet serieus genoeg.

Europa

Uit een onderzoek dat het EU-Agentschap voor Grondrechten vorig jaar deed, is gebleken dat een derde van de Europese vrouwen wel eens slachtoffer is geweest van lichamelijk of seksueel geweld. In België ligt het percentage iets hoger op 36% en in Nederland zelfs op 45%.

Documentaire
Maandag 24 augustus zendt de Spaanse zender La 2 de documentaire La guerra contra las mujeres uit. De documentaire is een aanklacht tegen de passieve opstelling van de internationale gemeenschap ten aanzien van geweld tegen en misbruik van vrouwen en kinderen. Documentairemaker Hernán Zin volgde gedurende drie jaar elf vrouwen in oorlogsgebied.

http://inspanje.nl/algemeen/8431/huiselijk-geweld-eist-jaarlijks-tientallen-doden/