Bekijk volle/desktop versie : Astronomen brengen uitdoven van het heelal in kaart



10-08-2015, 22:09
Voor het eerst hebben astronomen het trage uitdoven van het heelal nauwkeurig 'in kaart' gebracht. Het blijkt dat de kosmos tegenwoordig nog maar half zo veel energie produceert als twee miljard jaar geleden. De oorzaak is dat er in de loop van de tijd steeds minder nieuwe sterren worden geboren. Ook de energieproductie in de directe omgeving van superzware zwarte gaten neemt langzaam maar zeker af, net als de warmtestraling van kosmische stofwolken.

De evolutie van het 'energiebudget' van het heelal blijkt uit de resultaten van de GAMA-survey (Galaxy And Mass Assembly), een groot meerjarig onderzoeksproject waarin van ruim 200.000 sterrenstelsels nauwkeurig de afstanden zijn bepaald, en helderheidsmetingen zijn verricht op 21 golflengten, van infrarood tot ultraviolet. Vervolgens was het mogelijk om te berekenen wat de totale energieproductie van het heelal is per volume-eenheid, en hoe die in de loop van de afgelopen paar miljard jaar is afgenomen.

De nieuwe resultaten zijn gepubliceerd in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society en gepresenteerd op de 29ste algemene vergadering van de Internationale Astronomische Unie in Honolulu, Hawaii. (GS)

- See more at: http://www.allesoversterrenkunde.nl/#!/index/_detail/gli/astronomen-brengen-uitdoven-van-het-heelal-kaart/

10-08-2015, 22:22


Dit is interessant, de link geeft niet "meer"

10-08-2015, 22:38
Is dit goed of slecht nieuws? Neem aan dat als superzware gaten hun kracht verliezen, dat dat iets goeds is.

10-08-2015, 22:51
http://www.allesoversterrenkunde.nl/#!/index/_detail/gli/astronomen-brengen-uitdoven-van-het-heelal-kaart/