Bekijk volle/desktop versie : Wapenindustrie Rusland overtreft westerse rivalen



31-07-2015, 22:21
De Russische defensie-industrie lijkt maar weinig last te hebben van de sancties die het Westen instelde wegens de annexatie van de Krim en de rol van Rusland bij de oorlog in Oekraïne. Volgens het Amerikaanse vaktijdschrift Defense News hebben Russische wapenbedrijven vorig jaar veel betere resultaten geboekt dan hun westerse rivalen.
Door: de redactie 31 juli 2015, 20:38

Almaz-Antej, producent van luchtafweersystemen zoals de BUK-raketten, klom volgens het blad op naar de elfde plaats op de wereldranglijst van grootste wapenbedrijven. In 2014 groeide de omzet van het bedrijf met ruim 10 procent. Russian Helicopters (VR) noteerde een omzetstijging van 16 procent, terwijl het concern Tactical Missiles Corporation (KTRV) zijn omzet met liefst 48 procent zag stijgen.

Voor een deel zijn de goede resultaten te danken aan het moderniseringsprogramma voor de strijdkrachten dat president Poetin vijf jaar geleden afkondigde. Het doel is dat in 2020 minimaal 70 procent van de wapensystemen waarover de Russische strijdkrachten beschikken vernieuwd moet zijn. Daarvoor heeft Moskou in totaal ongeveer 500 miljard euro uitgetrokken. In vergelijking met de VS is dat trouwens een peuleschil: de VS geven ieder jaar ongeveer hetzelfde bedrag uit aan hun defensie.

Moskou zet veel vaart achter de modernisering van de strijdkrachten

Een Russische BUK-raketinstallatie.
Een Russische BUK-raketinstallatie. © EPA

Voor dit jaar heeft het Russische ministerie van Defensie 700 tanks en pantserwagens besteld, twee kernonderzeeërs, 50 intercontinentale kernraketten, 126 gevechtsvliegtuigen en 88 nieuwe helikopters. Of die wapens allemaal zullen worden geleverd, is niet helemaal zeker. Door de daling van de olieprijzen is ook het defensiebudget onder druk komen te staan.

Maar vast staat wel dat Moskou veel vaart zet achter de modernisering van de strijdkrachten. Volgend jaar neemt Moskou een nieuwe tank, de T14 Armata, in productie. Het is de bedoeling dat de strijdkrachten over vijf jaar de beschikking hebben over 2300 stuks van de hypermoderne tank, die is uitgerust met een onbemande geschutskoepel.
Investering

Vorig jaar voerde Rusland volgens president Poetin voor 15 miljard dollar aan wapens uit

Het Kremlin ziet de verhoogde defensie-uitgaven als een investering in een van de meest succesvolle Russische exportsectoren na de olie- en gasindustrie. Vooral van de Armata wordt in de toekomst veel verwacht als exportproduct. Rusland is nu de op één na grootste wapenexporteur ter wereld, na de Verenigde Staten. Sinds 2010 wist Rusland zijn aandeel in de wereldmarkt met 37 procent op te voeren. Vorig jaar voerde Rusland volgens president Poetin voor 15 miljard dollar aan wapens uit, ondanks de westerse sancties. De grootste afnemers van Russische wapens zijn India en China, die zich niets aan de sancties gelegen laten liggen.

Toch heeft Rusland wel last van de sancties. Westerse bedrijven mogen geen geavanceerde apparatuur en onderdelen voor militaire gebruik meer leveren aan Rusland. Dat betekent dat Russische wapenbedrijven daarvoor alternatieven op de Russische markt moeten zien te vinden. http://www.volkskrant.nl/buitenland/wapenindustrie-rusland-overtreft-westerse-concurrentie~a4111572/

01-08-2015, 05:11


Interesseert mij niet zoveel wat Rusland doet

Islamitische Staat moet wapens produceren, aan Rusland hebben wij helemaal niets

01-08-2015, 06:48
Marokko en Algerije behoren tot de top 20 van landen die wereldwijd het meeste wapens kopen. Samen kochten ze van 2008 tot 2012, 64% van de wapens verkocht in Afrika.
Uit een op maandag gepubliceerde rapport van het Stockholm International Peace Research Institute, blijkt dat Rabat op die periode 2,8 miljard dollar uitgaf aan wapens. Voor Algerije was dat 9 miljard.
Het rapport geeft ook aan dat de wapenaankopen van Marokko in die vier jaar groeide met 1460%, en van Algerije met 277%.
Marokko steeg dan ook van de 69e naar de 12e plaats op de ranking van landen die het meest uitgeven aan wapens. Algerije staat op de 6e plaats én is nummer één in de Arabische wereld.
Expert Abderahmane Mekaoui zegt dat Algerije het voordeel heeft olie-en gasbronnen te bezitten. Dezen brachten vorig jaar 250 miljard dollar op. Ook de dominante militaire instelling in Algerije geeft het land een zekere voorsprong.
Marokko weet dat het door Algerije in een wapenwedloop is gelokt. Daarom kiest het Koninkrijk voor kwaliteitswapens en verschaft het een uitstekende opleiding aan het leger.