Bekijk volle/desktop versie : Israël schenkt Jordanië 16 gevechtshelikopters



25-07-2015, 14:58
Het Israëlische leger heeft kosteloos 16 gevechtshelikopters (foto) overgedragen aan zijn buurland Jordanië. Zie zullen worden gebruikt voor de beveiliging van de Jordaanse grenzen met Syrië en Irak bij de strijd tegen de Islamitische Staat.


Een Cobra gevechtshelikopter. Foto: Ofer Zidon (Flash 90).

Een hoge ambtenaar van de VS, die niet met name genoemd wil worden, bevestigde tegenover persbureau Reuters de overdracht van de helikopters. De VS zouden hebben ingestemd en de Cobra-helikopters eerst nog gereviseerd en een onderhoudsbeurt hebben gegeven. Jordanië, Israël en de VS weigerden officieel commentaar op het bericht te geven.

Israël had vroeger twee helikopter-squadrons met elk 30 helikopters. Hun hoofddoel was ondersteuning van de grondtroepen en luchtinzet, waarvoor de Cobra’s onder meer met lucht-grondraketten waren uitgerust. In 2013 stelde de luchtmacht de laatste Cobra buiten dienst. Zij werden vervangen door modernere Apache-helikopters en op afstand bestuurde gevechtsdrones.

De Jordaanse luchtmacht beschikte volgens opgave van het Institute for Strategic Studies in Londen tot nu toe over 25 gevechtshelikopters. De eerste modellen van de Cobra, die gebouwd werden door het Amerikaanse bedrijf Bell Helikopters, werden reeds in de Vietnamoorlog ingezet. De helikopter werd sindsdien steeds verder ontwikkeld, kreeg verbeterde motoren, modernere bewapening en een raketafweersysteem.

Israël en Jordanië hebben sinds 1994 een vredesverdrag. Ondanks steeds weer terugkomende spanningen tussen Amman en Jeruzalem geldt de Jordaanse grens als veilig. Israël heeft het Hasjemitische koninkrijk steun beloofd in de strijd tegen de wreed optredende slachters van de Islamitische Staat.

http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/27053/Default.aspx

Zo herkennen we ons mooi Israël alweer!

25-07-2015, 17:05


Echte vrienden hebben veel voor mekaar over, zo blijkt weer.

25-07-2015, 18:32
Wel mooi dat Jordanië niet als schoothondje behandeld zal worden.
Kan marokko die f16 van sa heeft gekregen nog veel van leren.

25-07-2015, 18:37
Samenwerking tussen de diverse landen aldaar (met Israel) kan de regio enkel goed doen, en zou er ook voor zorgen dat de situatie voor de Palestijnen zowel in Israel, Gaza, de westelijke Jordaan-oever EN in de omringende landen doen verbeteren.

Positief dus deze vriendenleverantie vanuit Israël, en een forse versterking voor de Jordaanse luchtmacht.