Bekijk volle/desktop versie : Itikaf



07-07-2015, 18:07
Inleiding :

Gedurende de laatste 10 dagen van de Ramadan sloot de Profeet Vrede zij met hem zich af van de mensen en richtte zich volledig op Allah . En hoe kon het ook anders, hij Vrede zij met hem was dit namelijk al gewend voordat hij Vrede zij met hem zijn profeetschap verkreeg. Was het niet in de maand Ramadan, gedurende de nacht van Laylatul Qadr dat hij Vrede zij met hem in “Itikaf” zat in de grot Hira. Die nacht dat Allah de engel Jibraeel nederzond om de eerste Ayahs van de Quran aan hem Vrede zij met hem te geven.

Verkondig in de naam van uw Heer, de Schepper

Die de mens uit Alaq schiep.

Verkondig, want uw Heer is de meest Eerbiedwaardige

Die (de mens) door middel van de pen onderwees.

Hij leerde aan de mens datgene wat deze niet kende,

Surah Alaq:1-5

Hoeveel belangrijker is het dan voor ons, wij die leven in een wereld zo vol afleidingen, om ons 10 dagen af te zonderen, weg van ons gezin, de computer, de mobiele telefoon, etc. Ons geheel op Allah richtend, zoekende naar deze immense nacht. Een nacht waarvan we niet eens beseffen hoe enorm die is!

Korte samenvatting :

-Itikaf is een sunnah van de Profeet Vrede zij met hem hij heeft dit gedaan tot hij stierf! Waarom hebben wij deze sunnah verlaten??

-Itikaf is niet verplicht (behalve als je zweert itikaf te gaan doen, dan word het verplicht)

-Itikaf kan hele jaar door, beste is laatste 10 dagen Ramadan.

-Itikaf heeft geen vastgestelde duur, je kan zelfs een intentie doen voor Ittikaf voor slechts een paar uur of korter.

-Itikaf is bedoeld om je af te scheiden van de wereld: Dus geen bijeenkomsten; tegenwoordig gaan de mensen weinigen die wel Itikaf doen volledig voorbij aan de reden achter deze daad van aanbidding door uren te kletsen. Het doel is je af te scheiden voor 10 dagen met Allah alleen! Dus ook geen computerspelletjes, sms/facebook/twitter, etc.

-Je mag geen geslachtsgemeenschap hebben tijdens de Itikaf (je bent overigens in de Moskee&hellip

Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang. En hebt geen omgang met hen, terwijl jullie I’tikaf in de moskeeën verrichten. Dat zijn de greenzen van Allah, nadert deze daarom niet. Zo maakt Allah Zijn Tekenen duidelijk voor de mensen, hopelijk zullen zij (Allah) vrezen.

Baqarah:187

Wanneer is Itikaf en hoe lang duurt het ?

Al-Shaafa’i en zijn volgelingen zeiden: Diegene die het voorbeeld van de Profeet Vrede zij met hem willen volgen wbt de Itikaf gedurende de laatste tien dagen van de Ramadan, dienen de moskee binnen te gaan voor de zon ondergaat voor nacht van de 21ste Ramadan (let op: dat betekend dus op de 20ste vastendag voor de Maghrib adhan, zie uitleg over de Islamitische dag) en hij dient de moskee te verlaten als de zon ondergaat voor de nacht van Eid (je gaat dus de moskee uit na het Maghrib gebed op de laatste dag van de Ramadan, voor de dag van Eid) of de maand nu 29 of 30 dagen is.

Al-Nawawi said in al-Majmoo’ (6/323)

Moet ik de volledige 10 dagen doen ?

Het beste is om de volledige 10 dagen te doen. Maar je mag ook voor een kortere periode Itikaf verrichten. Hoe kort ,daar ben je je eigen Amir (leider) over volgens Imam Shafi’i. Zolang als je geen eed hebt afgelegt om itikaf te doen, mag je beginnen en stoppen aan je Itikaf wanneer je wilt.

Sheikh Jibril haalt een anekdote aan van zijn jeugd toen hij zijn hifz in Majid an-Nabawi in Medina deed. Zijn vader vertelde hem elke dag de intentie van itikaf te doen zodat hij de normale zegeningen van Hifz zou hebben plus de zegeningen van Itikaf.

(Zie ook: Al-Nawawi said in al-Majmoo’, 6/514:

Wat betreft de minimum tijd voor Itikaf, waarvan de meeste Ulema zeggen dat het in de moskee moet plaats vinden, en dat het toegestaan is slechts voor een korte periode, zelfs voor een uur of een moment.

( De sunnah van de Profeet Vrede zij met hem was de laatste 10 dagen, en het jaar dat hij miste haalde hij het volgende jaar weer in (en deed dus 20 dagen)

Wat is het doel achter Itikaf ?

Het hoofd doel is om LaylatulQadr te vinden.

Muslim (1167) overleverde van Abu Sa’eed al-Khudri :

De Boodschapper van Allah Vrede zij met hem verrichte Itikaaf gedurende de eerste 10 dagen van de Ramadan, toen verrichte hij Itikaf gedurende de middelste 10 dagen in een kleine tent waarvan in de deuropening een rieten mat (hing). Hij pakte de rieten mat in zijn hand en hief het op. Toen stak hij Vrede zij met hem zijn hoofd uit en sprak tot de mensen, en zij kwamen dichterbij hem. Hij Vrede zij met hem zei: “Ik heb Itikaf gedaan gedurende de eerste 10 dagen deze nacht zoekende, en toen deed ik Itikaaf gedurdende de middelste 10 dagen. Toen kwam iemand en zei tegen mij dat het in de laatste 10 dagen is, dus diegenen die itikaf willen doen laat hen dit doen. ”En dus deden de mensen Itikaf met hem.

Deze hadith leert ons een aantal zaken :

1- Het hoofddoel van Itikaf van de Profeet Vrede zij met hem was om Laylatul Qadr te zoeken en zich voor te bereiden om die nacht in gebed en aanbidding door te brengen. Dat is omdat dit een zeer gezegende nacht is zoals Allah zegt in de Quran(vertaling van de betekenis):

De waardevolle nacht is beter dan duizend maanden.
- Al qadr : 3

2- De Profeet Vrede zij met hem streefde ernaar om de nacht te vinden tot dat hem werd verteld dat dit de in de laatste tien dagen was, door de eerste 20 dagen in itikaf door te brengen. Dit is het uiterste dat je kan gaan om Laylatul Qadr te zoeken.

3- The Sahaabah volgden de Profeet Vrede zij met hem, omdat ze Itikaf startten en volhielden met hem Vrede zij met hem tot het einde van de maand, dit omdat ze toegewijd waren om zijn voorbeeld te volgen.

4- De Profeet was barmhartig naar zijn volgelingen toe, omdat hij wist dat Itikaf zwaar voor hen was en dus gaf hij hen de keuze om te blijven in Ittikaf of om te stoppen, en zei: “dus diegenen die itikaf willen doen laat hen dit doen.”



En er zijn andere doelen voor de Itikaf :

1- Alleen zijn met Allah en jezelf volledig aft e sluiten van de mensen, zodat je je volledig kan focussen op Allah.

2- Je spiritueel te verfrissen door geheel op Allah gefocust te zijn.

3- Je af te zonderen zodat je Allah kan aanbidden door Salah, Dua, dhikr en het lezen van Quran.

4- Het beschermen van je vasten van alles dat het kan aantastten van je lusten en verlangens.

5- Wereldse geneugtes verminderen en weg blijven van deze geneugtes terwijl ze toegestaan zijn en binnen handbereik zijn (omwille van Allah)

See al-I’tikaaf Nazrah Tarbawiyyah by Dr. ‘Abd al-Lateef Balto.



Hoe verrichte de Profeet Vrede zij met hem zijn Itikaf ?

De Profeet Vrede zij met hem liet een soort tent voor hem opzetten in de moskee, hij verbleef in deze tent en hield zich ver van de mensen en richtte zich volledig op zijn Heer, zodat hij alleen kon zijn met zijn Heer in de meest letterlijke zin.

Dit is het tegenovergestelde van wat de onwetenden doen tegenwoordig: zij maken de Itikaf een plek van bijeenkomsten en ontmoetingen, en kletsten daar urenlang. Dit is iets anders en de Itikaf zoals de Profeet Vrede zij met hem het verrichtte is iets anders.

Hij Vrede zij met hem verbleef voortdurend in de moskee (let op! De cafetaria, wc ruimte en wudu ruimte van de moskee vallen niet onder ‘de moskee’ ruimte van Itikaf. Itikaf doe je in de gebedsruimte. Als je naar de wc gaat of wudu neemt dan heb je de Itikaf ruimte verlaten, dit mag maar je dient dit niet nutteloos te doen) en verliet de moskee slechts om zijn Vrede zij met hem behoefte te doen.

‘Aisha zei:

“Hij zou zijn huis (dat vastzat aan de moskee) niet binnen gaan behalve voor een behoefte als hij in Itikaf was.”

Bukhari

En volgens Muslim:

“behalve voor menselijke behoeftes”

Al Zuhri intreperteerde dit als urineren en zich ontlasten.

Hij zorgde er ook voor dat hij schoon bleef, en liet zijn haar wassen en oliën tijdens zijn Itikaf.

Het is toegestaan om je te wassen, je haar te kammen, parfum op te doen en je schoon te maken als je in Itikaf bent. En niets is Makruh (ongewenst) behalve dat wat (normaal gesproken al) Makruh is om in de moskee te doen.

Als hij in Itikaf was, dan zou de Profeet niet op ziekenbezoek gaan of het janazah gebed verrichten. Dit was zodat hij zich volledig kon concentreren op zijn contact met Allah . En dat te bereiken waarvoor de Itikaf dient, namelijk zich afsluiten van de mensen en zich totaal op Allah richten.

Waar doet een vrouw haar Itikaf :

Mag je je thuis afscheiden van de wereld met de intentie van Itikaf?

Itikaf moet in de Moskee zijn, ook voor vrouwen. Als je thuis Itikaf kon verrichten dan had de Profeet Vrede zij met hem zijn vrouwen dit opgedragen. Zoals de Quran zegt:

Maakt daarna het vasten vol tot zonsondergang. En hebt geen omgang met hen, terwijl jullie I’tikaf in de moskeeën verrichten. Dat zijn de grenzen van Allah, nadert deze daarom niet. Zo maakt Allah Zijn Tekenen duidelijk voor de mensen, hopelijk zullen zij (Allah) vrezen.

(baqara:187)

Shaykh Ibn ‘Uthaymeen werd gevraagd over vrouwen die Itikaf wilden verrichten in Majmoo’ al-Fataawa (20/264):

Hij antwoorde :

Als een vrouw Itikaf wil verrichten dan dient ze dit te doen in de Moskee zolang er niets is dat haram (verboden) is volgens de sharee’ah. Als er iets Haram is dan dient ze geen Itikaf te verrichten.

En alle kennis is bij Allah

Lees meer artikelen op yumn.net

07-07-2015, 18:11


Allahoema ameen.

Barak Allahu Fiek.