Bekijk volle/desktop versie : Journalist Al-Jazeera gearresteerd in Berlijn op vraag van Egypte



21-06-2015, 12:14
Een prominente journalist in de Arabische wereld en presentator op de televisiezender Al-Jazeera, Ahmed Mansour, wordt vastgehouden op de luchthaven van Berlijn. Tegen de man loopt een internationaal aanhoudingsbevel, uitgevaardigd door Egypte. De 52-jarige journalist was op weg naar Doha, de hoofdstad van Qatar, waar Al-Jazeera is gevestigd, toen hij werd opgepakt.

Vorig jaar werd Mansour in Egypte bij verstek veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf voor het folteren van een advocaat op het Tahrir-plein tijdens de opstand in 2011. De man zegt in een videoboodschap die door Al-Jazeera zaterdagavond werd uitgezonden dat hij ook beschuldigd wordt van verkrachting en ontvoering, maar dat de beschuldigingen vals zijn. Egypte heeft een internationaal aanhoudingsbevel tegen Mansour uitgevaardigd en wil zijn uitlevering. ‘De Egyptische tak van Interpol zal samen met het ministerie van Justitie contact zoeken met de Duitse autoriteiten’, luidde het op Al-Jazeera.

Mansour zou maandag voor een Duitse rechter verschijnen. Eerder deze maand was president al-Sissi nog op officieel staatsbezoek in Duitsland.

Het Egyptische regime onder leiding van president Abdel Fatah al-Sissi beschuldigt Al-Jazeera er al heel lang van de Moslimbroederschap van de afgezette president Mohammed Morsi te steunen. De televisiezender weerlegt dat en beklemtoont zijn objectieve verslaggeving.

Het is niet de eerste keer dat Egypte Al-Jazeera viseert. In 2013 werden al eens drie journalisten gearresteerd op beschuldiging van terrorisme. Ze werden veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf. Maar eerder dit jaar lieten de Egyptische autoriteiten één van hen, de Australiër Peter Greste, vrij. De twee anderen zijn vrij op borg, in afwachting van een nieuw proces.

http://www.standaard.be/cnt/dmf20150621_01741062

21-06-2015, 12:40


Wat een eng verhaal. Waarom moeten ze zo'n internationaal bevel van Egypte serieus nemen? Waar bemoeit Belgie zich mee. Toch duidelijk dat de beschuldigingen vals zijn, en dat het motief voor zijn arrestatie zijn politieke voorkeur is.