Bekijk volle/desktop versie : 'Verloren' lijst geëxecuteerde Indonesiërs in archief



13-06-2015, 18:02


De Nederlandse Staat heeft een lijst in het bezit met de namen van 180 Indonesiërs die in 1947 werden omgebracht door Nederlandse militairen. Dat meldt De Correspondent vrijdag. De lijst ligt al sinds de jaren zeventig in het Nationaal Archief en is ontdekt in de aanloop naar een rechtszaak die nabestaanden van de slachtoffers hebben aangespannen tegen de Staat.

Door: Redactie 12 juni 2015, 10:11 Bron: ANP 0
Ruim tweehonderd mensen [...], als honden, met de revolver, neergeschoten

De weduwen en kinderen van enkele van de op de lijst voorkomende namen moesten van de rechtbank aantonen dat hun familielid daadwerkelijk geëxecuteerd is voordat ze een schadevergoeding krijgen. De bewijzen daarvoor blijken echter al lang in handen van de Staat.

De lijst zou zijn achtergebleven in Indonesië, maar ligt al jaren inclusief zestig getuigenverklaringen in het Nationaal Archief in Den Haag. Het dossier is beperkt openbaar, dat wil zeggen dat voor inzage men moet kunnen onderbouwen waarom het dossier essentieel is voor bijvoorbeeld onderzoek of een rechtszaak.

De Correspondent citeert een brief uit het dossier:

'Beste Paul, [...] Heb vanochtend het bevestigen van de macht van de Nederlandse bajonetten in het landschap Soeppa meegemaakt. [...] Gisteren is daar een grootscheepse actie geweest [...] om een einde te maken aan het kwaad van rampokkers en terroristen. Stuk of wat kampongs afgebrand, bevolking verzameld en op aanwijzing van een stelletje spionnen ruim tweehonderd mensen [...], als honden, met de revolver, neergeschoten.'

In januari en februari van 1947 zijn zeker 1.200 mannen op Zuid-Sulawesi geëxecuteerd. Zij zouden de opstandige nationalisten hebben geholpen door hen bijvoorbeeld onderdak te bieden of van voedsel te voorzien.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/verloren-lijst-geexecuteerde-indonesiers-in-archief~a4072916/