Bekijk volle/desktop versie : Ter voorbereiding op Ramadan!



13-06-2015, 04:27
Ter voorbereiding op Ramadan!

[Ramadanbericht nr. 1]

Het is bijna zover, aanstaande dinsdag komt overeen met de 29e van de islamitische maand Sha’baan. Dit houdt in dat afhankelijk van het wel of niet aanschouwen van de maan van Ramadan, woensdag of donderdag de eerste dag van de maand Ramadan zal zijn.

Het was de gewoonte van onze nobele profeet - vrede zij met hem - om zijn metgezellen te verheugen op de komst van deze gezegende maand en zei tegen hen:

"Als Ramadan aanbreekt, worden de poorten van het Paradijs geopend en de poorten van de Hel gesloten en de duivels geketend." [al-Boecharie]

Het verrichten van goede daden en het laten van slechte daden is hierdoor gemakkelijker.

De gelovige verheugt zich op de komst van deze gezegende maand en is blij, zoals Allah zegt:

Zeg (O Mohammed): “Met de gunst van Allah en Zijn barmhartigheid zouden zij blij moeten zijn, het is beter dan wat zij verzamelen (aan wereldse zaken)” [10:85]

De gelovige is blij dat hij zich eindelijk kan onttrekken aan de dagelijkse sleur die hem het hele jaar in de greep heeft en eindelijk wat meer tijd kan maken voor de aanbidding en bewustwording. We zijn er allemaal hard aan toe!

Alhoewel we allemaal uitkijken naar deze gezegende maand, moeten er toch wat voorbereidingen worden getroffen om daadwerkelijk te profiteren van de Ramadan.

En wanneer we het hebben over voorbereiden op de maand Ramadan, hebben we het niet over lichamelijke voorbereiding. Want geloof mij beste broeders en zusters, lichamelijk zal alles goed komen. Het is de eerste paar dagen even wennen en vervolgens zul je weinig moeite ervaren met het vasten.

Ook hoef je je geen zorgen te maken dat je zal uithongeren met de Ramadan en als een gek gaan inslaan. De winkels zijn gewoon open gedurende de maand Ramadan.

We willen het meer hebben over een mentale voorbereiding. Een voorbereiding waarbij de gelovige even stilstaat en tijd neemt voor bewustwording en zelfreflectie.

Over de gelovige die kijkt naar zijn levensloop en of het onderhand geen tijd is om een koerswijziging in te stellen. Zichzelf afvragende: waarom worden velen om mij heen zich alsmaar bewuster van het geloof terwijl ik alleen maar meer afstand lijk te nemen?

Niets is zo schadelijk voor de gelovige als achteloos en onnadenkend door het leven gaan, beïnvloed door de overgrote meerderheid in onze omgeving die weinig onderscheid maakt tussen hetgeen Allah tevreden stelt en hetgeen Allah alles behalve tevreden stelt.

Wanneer je merkt dat je jezelf alsmaar verwijt voor je tekortkomingen naar Allah toe, dan ben je begunstigd met een goede ziel. Een ziel waarbij Allah heeft gezworen in de Koran. Allah zegt:

En Ik (Allah) zweer bij de (zichzelf) verwijtende ziel. [75:2]

Allah zweert bij een soort ziel dat niet achteloos door het leven gaat, maar momenten neemt om zichzelf af te rekenen. Om haar tekortkomingen in te zien en te werken aan verbetering. En er is geen beter moment daarvoor dan in deze dagen naar aanloop van Ramadan.

Verandering
Deze gezegende maand moet in het teken staan van verandering, verandering naar het betere. Verbetering van jouw band met Allah, verbetering van jouw band met ouders gezin en familie, verbetering van jouw band met jouw medegelovigen.

Verandering door het behoeden van jouw tong van al het slechte. Behoeden van jouw zicht en gehoor van al het verbodene.

Laat niet de enige verandering in deze gezegende maand zijn dat je honger en dorst ervaart, want dan wordt werkelijk gevreesd dat dat het enige is wat je hebt bereikt. Zoals onze nobele profeet vrede zij met hem zei:

“Wellicht dat de vastende slechts honger en dorst aan zijn vasten overhoudt.” [Nasaa’i]

Om ook werkelijk verandering tot stand te brengen, moeten we vóór aanvang van Ramadan al een duidelijk plan uiteen hebben gezet.

Door ten eerste afstand te nemen van al datgene wat ons weerhoudt van het goede, zoals slecht gezelschap.

Daarna sommen we onze goede voornemens op, met bovenaan het verrichten van de gebeden op haar voorgeschreven tijden. Voorbeelden van andere goede voornemens zijn het verrichten van vrijwillige gebeden zoals het Taraweeh-gebed, lezen van de Koran, veelvuldig gedenken van Allah en zorgen dat je in goed gezelschap verkeerd.

Wie op deze manier te werk gaat, zal met 'Ied (Suikerfeest) terugkijken op een prachtige maand.

Beste broeders en zusters:
We gaan een gezegende maand tegemoet, een maand met vele verdiensten. Een tip is om terug te blikken op afgelopen Ramadan en om te kijken wat toen niet naar behoren is gegaan en wat de reden daarvoor was om niet nogmaals dezelfde fouten te maken.

We vragen Allah de meest Verhevene om ons de kans te geven om deze maand te mogen meemaken en dat wij deze mogen benutten op een manier waarmee Hij tevreden is.

In de komende Ramadanberichten meer info over deze gezegende maand, haar regelgevingen en het nuttig besteden ervan.

Wilt u ook dagelijks een Ramadanbericht ontvangen, meld u dan simpel aan via:

Kennisviamail.nl
Stuur het door; "Wie aanspoort tot het goede, heeft dezelfde beloning als degene die ernaar handelt." [Sahih Muslim]

Abulfadl.
Student aan de Universiteit van Medina, Saudi Arabië.